Samen met NOC*NSF, sportbonden, onderwijs en het bedrijfsleven halen wij het beste uit onze topsporters. We bereiden ze voor op een maatschappelijke carrière tijdens en na de topsportcarrière. Topsport is namelijk meer dan ooit een fulltime job. Maar, het beroep van een topsporter is helaas geen baan voor het leven. Het is daarom ook belangrijk om na te denken over de tijd na je topsport. Denk jij na over welke opleiding je gaat volgen, welk beroep je in de toekomst wilt uitoefenen, hoe je werkervaring kunt opdoen, wat je gaat doen tijdens en na je topsportcarrière en hoe je dat gaat combineren met topsport? Ook dan zijn wij zijn er voor jou!
Studiekeuze en topsport
Sta jij op het punt om een keuze te maken voor een vervolgstudie? Maak dan gebruik van het stappenplan studiekeuze. Het stappenplan kan helpen om beter overzicht te krijgen op sport en studie activiteiten. Het helpt bij het voorkomen of oplossen van studie gerelateerde conflicten en zorgt voor een succesvolle combinatie tussen topsport en studie.
De stappenplannen zijn verdeeld in drie fases: oriënteren, verkennen en verdiepen. Om je te ondersteunen bij deze fases, zijn er uitdagingen voor jou ontwikkeld op wikiwijs: https://maken.wikiwijs.nl/183574#!page-7202895
Onderwijs en topsport combineren
In Nederland zijn er scholen die optimaal zijn ingericht om de combinatie tussen topsport en onderwijs mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan een flexibel lesrooster met ruimte voor trainingen en wedstrijden of extra begeleiding. Deze scholen zijn er voor het voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs.
Veel scholen ondersteunen naast sporters met topsportstatus (A, HP of Selecties status) ook sporters die deze status nog niet hebben. Deze ondersteuning kan verschillen per school. De topsportcoördinatoren van de scholen in Zuid-Nederland kunnen je hier meer over vertellen.
Zoek je een school in Zuid-Nederland waarmee je je topsport en onderwijs kunt combineren? In dit overzicht vind je alle informatie. Zoek je een school buiten Zuid-Nederland waarmee je je topsport en onderwijs kunt combineren? Kijk dan eens naar onderstaande informatie:
Voorzieningen en advies voor sporters
Met een topsportstatus (A-, HP of Selectiestatus) hebben topsporters recht op verschillende financiële en/of materiële voorzieningen. Denk maar aan het Stipendium, de kostenvergoeding en vervoer. Met deze voorzieningen ondersteunen we topsporters, zodat jij kunt focussen op de sportieve prestaties.
Ondersteuning status sporters bij de volgende carrière
Elke dag beter worden. Sterker, sneller. Grenzen verleggen. Dromen verwezenlijken. Dat is topsport. Maar topsport is niet voor altijd. Na de topsportloopbaan begint je volgende carrière. Op weg naar nieuwe dromen en doelen. Het is goed om daar al tijdens de sportcarrière over na te denken. Ook omdat het einde van de topsportloopbaan niet altijd te plannen is. Denk maar aan een blessure waardoor een topsporter noodgedwongen moet stoppen. TeamNL@work ondersteunt topsporters met een A, HP of selectiestatus bij loopbaan- en studiebegeleiding en het opdoen van werkervaring tot 2 jaar nadat je gestopt bent als topsporter. Heb je vragen? Neem contact op met TeamNL@work.
Ondersteuning niet statussporters bij de volgende carrière
Als topsporter ben je altijd bezig met de volgende stap. Beter, sneller, harder, verder. Bij die volgende stap hoort ook het voorbereid zijn op een volgende carrière. Voor topsporters met een A-, HP- of Selectiestatus is er TeamNL@work. Maar ook voor topsporters die niet zo’n status hebben, is er ondersteuningsaanbod. Echter zijn de kosten hiervoor dan voor eigen rekening en vindt er geen bijdrage vanuit NOC*NSF plaats.
Let op, ben je jonger dan 18 jaar, dan heb je toestemming van je ouders nodig.
Leerwerkloket
Het Leerwerkloket geeft loopbaan- en scholingsadvies waarmee jij je kansen op de arbeidsmarkt kunt vergroten. In Nederland zijn 35 Leerwerkloketten .
Leerwerkloketten ondersteunen jou met vier stappen:
1. Ontdek: wat zijn jouw talenten en interesses?
2. Kies: welk beroep kies jij en wat is de kans op werk?
3. Leer: wat heb je nodig, wat moet je nog leren?
4. Werk: waar en hoe vind je een leerbaan?
Heb je vragen, stel ze aan het Leerwerkloket bij jou in de buurt. Daar gaan zij graag met je in gesprek om je verder te helpen.
UWV
Het UWV ondersteunt werkzoekenden in hun zoektocht naar nieuw werk. Ook jou! Het UWV heeft zelfs een Servicepunt Topsporters ingericht waar jij terecht kan.
Vragen?
Neem contact op met Eva Bastmeijer, coördinator Duale Carrière van het TeamNL centrum van BrabantSport.