HARDE WERKER LISA WIL MEER DAN RESERVEROL

In 2016 was Lisa Scheenaard in Rio. Bij deze laatste Olympische Spelen bleef het bij een rol als reserve. Volgend jaar in Japan moet dit anders worden voor deze ambassadeur van Team Brabant Sport.

“Het was geweldig om in Rio te zijn. Ik heb veel gesproken met andere sporters en ondanks de vele verschillen met bijvoorbeeld judoka’s en wielrenners kwam ik er achter dat we ook heel veel gemeen hebben.” Lisa doelt op de inzet en de toewijding die nodig is om de wereldtop te halen. In haar sport (roeien) geldt dit extra. “Roeiers zijn harde werkers. Onze inspanningen kan je met gemak vergelijken met sporters die bezig zijn voor een hele triathlon. Naast kracht moeten we ook keihard werken om deze kracht zo’n 6 tot 8 minuten vast te houden. We verzuren enorm, je ziet soms grimassen in de boot die weliswaar op lachen lijken, maar neem maar aan dat dit een andere reden heeft.

Mentale sport
Het is ook een heel mentale sport, je moet door tot je de toeter van de eindstreep hoort.” Als alles goed gaat zal Lisa samen met Roos de Jong op zondag 1 september in de finale van het WK uitkomen. “Daarvoor moeten we ons natuurlijk eerst plaatsen via of de series of de herkansing. Als we de finale halen is een top-6 plaats voldoende voor het hoofddoel, de Spelen van 2020.” Eind oktober gaan de roeisters naar Japan om de dan net geopende baan vast te verkennen. Daar zullen
ook de concurrerende landen die ook op het WK in het Oostenrijkse Linz meedoen, een blik komen werpen. “We hebben veel sterke tegenstanders. Naast Nieuw-Zeeland, Italië en de nieuwe Amerikaanse ploeg, zijn ook China en Duitsland grote concurrenten. We voelen ons goed, ik heb weinig last van blessures en kan daardoor met een goed gevoel afreizen naar Oostenrijk.”

Blessures
Blessures brachten Lisa van de atletiekbaan in de boot. “Mijn eerste sport was atletiek, vooral de meerkamp. Dat vond ik erg leuk, maar het leverde veel blessures op. Toen ik aan de TU in Eindhoven ging studeren vroegen ze of ik eens wilde roeien. Dat leek me wel lachen. Het sprak me meteen ook aan omdat het toch meer een teamsport is dan atletiek.” De studie van Lisa staat op een sudderpitje, alle energie wordt gestoken in het bereiken van sportieve doelen. “Daarna pak ik de draad zeker weer op. Het is ook leuk om via Team Brabant Sport mensen in beweging te krijgen. Die tijd maak ik er graag voor vrij, er moet ook nog een maatschappelijk linkje zijn naast mijn vele trainen.”