HARRIE LAVREYSEN WIL OPNIEUW IN APELDOORN DE ‘BAAS’ ZIJN

Nog jong (22 jaar) maar al volgehangen met EK- en WK medailles behoort Harrie Lavreysen uit Luyksgestel tot de absolute toppers binnen de Nederlandse sport. Verleden jaar werd hij met zijn collega’s Teamsprinters niet voor niets verkozen tot Sportploeg van het jaar. In de komende herfstvakantie is er een schitterende gelegenheid om hem aan het werk te zien. Vanaf 16 oktober zal hij alles in de strijd gooien om in Apeldoorn opnieuw voor goud te gaan.

We spreken hem tussen een krachttraining en de massage over zijn doelen. “Het is natuurlijk opnieuw prachtig om in eigen land te acteren op dit Europees Kampioenschap. In 2018 wonnen we hier WK-goud op deze zelfde baan. Natuurlijk is het van belang voor de Spelen om nu opnieuw goed te presteren, maar er vallen nog geen beslissingen voor Tokio. De interne concurrentie is zo groot dat het niet uitmaakt of ik hier nu als wereldkampioen aan zal treden. Waarschijnlijk voel ik dat pas als ik mijn in Polen gewonnen regenboogtrui de baan opkom. Ik hoor dat er veel familie en dorpsgenoten vanuit Brabant naar deze prachtige accommodatie gaan komen. Ik vind Omnisport Apeldoorn een prachtig decor, de wielerbaan is wat minder steil dan ik zou wensen. Daar wordt van gezegd dat het daardoor wat minder snel is, maar desondanks hebben we er toch al hele snelle tijden gerealiseerd.”

'De baas' van de arena
De vorm van Harrie is goed, dat moet ook wel want zijn discipline is ontzettend zwaar. “Het verschilt natuurlijk of je een voorronde afwerkt of in de finale je laatste tegenstander aan het verslaan bent. Iedereen wil natuurlijk de sterkste zijn. Het mooiste gevoel is in de finale als je dan, nadat je echt alles gegeven hebt, de ‘baas’ van de hele arena bent geworden. Alle toeschouwers zien dan gewoon de laatste twee mensen van een heel toernooi tot het uiterste gaan. Na deze volle sprints ben je bij winst natuurlijk enorm blij, maar fysiek is het heftig. Als ik van de fiets kom ben ik ook echt helemaal klaar. Dan voelt het of er honderd messen in je benen worden gestoken.”

Ondanks deze ‘pijntjes’ is Harrie een ambassadeur voor zijn sport. “Het is geweldig. Ervaringen in Japan heb ik nog niet. Daar zijn ze helemaal wild van baanwielrennen. Keirin is daar de grootste volkssport en is dagelijks op televisie. Een extra motivatie om me volgend jaar voor Tokio te plaatsen.” Niet alleen op de snelle indoorbanen toont de ambassadeur van Team Brabant Sport zijn kunsten. Onlangs was hij als fietsend boegbeeld gefilmd op Eindhoven Airport. Samen met onder meer Lidewij Welten werd een promotiefilm gemaakt waar de samenwerking tussen de sportwereld (BrabantSport) en ondernemers (Eindhoven Airport) werd getoond. “Het is weleens lastig om mee te werken aan dit soort initiatieven, maar ik doe het met liefde. Dit kwam ook goed uit in de tijd, omdat de opnames net voorafgaand aan een trainingskamp werden gemaakt.”