Het grootste zwemfeestje van Nederland in Brabant

Dit jaar viert ‘Groot Eindhoven’, de zwemhoofdstad van Nederland, haar 100 jarig bestaan. Daarom organiseren we, in aanloop naar het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) zwemmen, het grootste zwemfeestje van Nederland! Tussen 2 en 13 maart komen 1.200 bovenbouwleerlingen van basisscholen uit Eindhoven naar het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion om samen te (leren) zwemmen. Tijdens het zwemfeest leren de kinderen over het belang van zwemvaardigheid, ervaren ze hoe leuk het is om te zwemmen en maken ze kennis met watersportverenigingen. Op deze manier maken we Brabant sterker door sport.

Heel Brabant Zwemt
Het grootste zwemfeestje is onderdeel van Heel Brabant Zwemt, een initiatief van BrabantSport, Gemeente Eindhoven, KNZB, VWS en More2Win. Al vier jaar worden er side events voor bovenbouwleerlingen georganiseerd met als doel; meer zwemvaardige kinderen met een zwemdiploma. Het zwemfeestje is een vervolg op de afgelopen edities waarbij succesvol kinderen zonder diploma aan een zwemdiploma hebben geholpen of kinderen stimuleerden om te blijven zwemmen. Dit jaar is er naast een waterspelencircuit waar kinderen uitgedaagd worden, ook een kennismaking met watersportverenigingen zoals PSV Waterpolo, Aegir en de Reddingsbrigade. Zwemvaardige kinderen beleven niet alleen plezier tijdens het zwemmen en watersporten, de conditie van kinderen wordt ook beter.

DSC1897

Olympisch Kwalificatie Toernooi Zwemmen
Sinds jaar en dag worden er in Eindhoven internationaal aansprekende topwedstrijden georganiseerd. Van donderdag 9 tot en met zondag 12 april 2020 vindt het Olympisch Kwalificatie Toernooi plaats in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion. Dit is de laatste kans voor de zwemtop om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokyo. Een prachtig toernooi waarin Eindhoven zich ook op maatschappelijk vlak gaat onderscheiden, door in de aanloop van dit toernooi onder andere het grootste zwemfeestje van Nederland te organiseren en zwemles voor kinderen zonder diploma.

DSC1751

Nederland Waterland
Ieder jaar verlaten in Nederland 10.000 tot 15.000 kinderen de basisschool zonder zwemdiploma. Naar schatting zijn dit in de provincie Noord-Brabant jaarlijks tussen de 1.500 en de 2.000 kinderen. Daarnaast blijkt dat steeds minder kinderen volledig zwemvaardig zijn. De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) is niet verbaasd over deze ontwikkeling, maar maakt zich daar wel grote zorgen over. Mensen bewust maken van het feit dat water niet alleen voor plezier zorgt, maar voor een ongeoefende zwemmer ook een gevaar kan zijn, heeft voor de zwembond prioriteit. In samenwerking met de Nationale Raad Zwemveiligheid en andere organisaties uit de zwembranche, staat dit onderwerp dit jaar dan ook hoog op de agenda van de KNZB. Tijdens het grootste zwemfeestje van Nederland krijgen kinderen zonder zwemdiploma hun eerste zwemles en kinderen met zwemdiploma worden zich ervan bewust dat het belangrijk is om je zwemconditie op peil te houden.

Het grootste zwemfeestje is een initiatief van BrabantSport, de gemeente Eindhoven, KNZB en VWS. Het project wordt uitgevoerd door aanvoerder van ambitie/maatschappelijke partner van BrabantSport: More2Win.