HONDERDEN EVENEMENTEN RONDOM LA VUELTA HOLANDA IN 2020

Organisatie overstelpt met culturele, sportieve en feestelijke ideeën. De start van de Ronde van Spanje volgend jaar in Utrecht en Noord-Brabant, wordt omlijst door honderden sportieve, culturele en feestelijke activiteiten. De organisatie van La Vuelta Holanda ontving de afgelopen maanden niet minder dan 272 plannen van inwoners, maatschappelijke organisaties, culturele instellingen, sportverenigingen, kunstenaars, ondernemersorganisaties en inwoners. De plannen variëren van Spaanse festivals en fietstochten tot muurschilderingen en educatieve programma's.

Op 29 april 2020, de dag waarop het 85 jaar geleden is dat de eerste Ronde van Spanje werd verreden, trapt La Vuelta Holanda het uitgebreide activiteitenprogramma af. Van april tot en met de etappes op 14, 15 en 16 augustus 2020 is er in en rond de 34 doorkomstgemeenten van alles te beleven. "Dat zo veel partijen zich hebben gemeld, laat zien hoe betrokken de organisaties en inwoners uit Brabant en Utrecht zijn", zegt Martijn van Hulsteijn, directeur La Vuelta Holanda. "De creativiteit is enorm. Er zit van alles tussen. Feest, historie, sport, educatie, cultuur. We zijn blij verrast. La Vuelta leeft enorm." De organisatie van La Vuelta Holanda stimuleert de organisatoren van de side-events om eventuele opbrengsten te doneren aan het goede doel van La Vuelta Holanda: Het Fonds Gehandicaptensport.

De aangemelde plannen zijn zeer divers in omvang, opzet en bereik. Een aantal voorbeelden: Vuelta Festivals, Vueltacafés, pubquizzen, fietshubs, een theatervoorstelling geïnspireerd door La Vuelta, podcasts, het NK paracycling, 'plogging-acties', een Spaans filmfestival, wetenschapsblogs over wielrennen, een fietsbellenorkest, dikke bandenraces, een waterfietswedstrijd, een Vuelta-lied, het NK wielerquiz en een fietsbouw-project waarbij statushouders worden gekoppeld aan potentiële werkgevers.

Maatschappelijke impact
Na een eerste inventarisatie is besloten om financiële bijdragen toe te kennen aan 139 plannen waarvan vele bestaan uit meerdere activiteiten. Niet alle plannen krijgen het volledig aangevraagde bedrag toegekend. "We willen uiteraard voorkomen dat plannen om die reden toch niet door kunnen gaan", licht Van Hulsteijn toe. "Daarom kijken we momenteel samen met die organisaties of er samenwerkingsmogelijkheden of andere, aanvullende financieringsbronnen zijn te vinden. Daarna maken we het plaatje compleet".

De maatschappelijke impact van het evenement is een belangrijk element voor de organiserende steden Breda, Utrecht, 's-Hertogenbosch en de provincies Utrecht en Noord-Brabant. Om een bijdrage te ontvangen, moet het idee goed aansluiten bij La Vuelta Holanda. Ook is bereik, haalbaarheid en effect belangrijk en natuurlijk de connectie met Spanje. De komende maanden zullen de activiteiten die doorgang vinden, op de website van La Vuelta Holanda (www.lavueltaholanda.com) geplaatst worden.

Overigens kan iedereen zich nog steeds aanmelden om een La Vuelta activiteit te organiseren. De inschrijftermijn voor financiele ondersteuning is verstreken maar leuke plannen die passen bij de duurzaamheidsthema's kunnen een plekje krijgen op de La Vuelta Holanda-website. Kijk hier voor meer informatie.