La Vuelta start definitief niet in Nederland dit jaar

La Vuelta Holanda heeft de start van de Ronde van Spanje 2020 teruggegeven aan de Spaanse organisatie van La Vuelta. Het verplaatsen van de drie etappes van augustus naar het najaar blijkt technisch onhaalbaar vanwege de beschikbaarheid van accommodaties en het parcours in die periode. De organisatie zal met de publieke en private partners de mogelijkheid van een start in 2022 onderzoeken en afwegen ten opzichte van afgelasten.

De UCI had vanwege het Corona-virus om verplaatsing van La Vuelta gevraagd om zo de organisatie van de Tour de France in augustus en september mogelijk te maken. Dit betekende dat de start in Nederland verplaatst moest worden naar het najaar. Naast de organisatorische barrières, achten de projectorganisatie en de publieke partners het niet wenselijk om -in de grote onzekerheid die er heerst rond de situatie van het Corona virus- te koersen op een publieksevenement in het najaar.

Of La Vuelta in 2022 zal starten in Nederland wordt de komende tijd uitgezocht. De organisatie van La Vuelta heeft aangegeven dat uitsluitsel in het eerste kwartaal van 2021 op tijd is.

Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht, namens de drie steden (Utrecht, Breda, 's-Hertogenbosch) en twee provincies (Utrecht, Noord-Brabant): “Wat keken we er met z’n allen naar uit om een Spaans fiesta te vieren in alle 34 doorkomstgemeenten deze zomer. We waren er helemaal klaar voor. Maandenlang hebben we met ontzettend veel partners, organisaties, bedrijven, kennisinstellingen, overheden, vrijwilligers en collega’s gewerkt aan een onvergetelijke start van de 75ste editie van La Vuelta in Nederland. Het verschuiven van de drie etappes naar het najaar blijkt technisch niet haalbaar en we hebben geconcludeerd dat er te veel onzekerheid is. Ook rond de ontwikkeling van het Corona-virus. Een enorme teleurstelling, maar uiteraard staat de volksgezondheid altijd voorop.”

Martijn van Hulsteijn, projectdirecteur La Vuelta Holanda: “We hebben met alle partijen om de tafel gezeten om uit te zoeken of de start in het najaar zou lukken, maar het bleek een te lastige opdracht. Het verplaatsen van drie etappes, op drie dagen met start en finishplaatsen op diverse plekken bleek een brug te ver. Zo hadden we bijvoorbeeld niet de beschikking over de Jaarbeurs, een onmisbare schakel in de hele organisatie. Daarnaast zijn in het najaar veel wegwerkzaamheden rondom de 34 doorkomstgemeenten. De impact zou te groot zijn. Nog los van de wenselijkheid en onzekerheid in Corona-tijd.”

Javier Gullièn, directeur van Unipublic, La Vuelta: "Wij wilden niets liever dan een start in Nederland en zijn dan ook teleurgesteld dat het vanwege deze vervelende omstandigheden niet door kan gaan. We zijn diep onder de indruk geraakt van de organisatie in Nederland en hopen dan ook vurig dat we in 2022 door kunnen gaan met elkaar. We gaan deze optie nu samen onderzoeken."

Michel Reinders, directeur BrabantSport; “BrabantSport is namens de provincie Noord-Brabant de uitvoerende organisatie voor La Vuelta Holanda en de verbindende partij in de provincie. We betreuren het dat de start van La Vuelta dit jaar niet in Nederland zal plaatsvinden. Samen met talrijke Brabantse en Utrechtse initiatieven waren we er klaar voor om vanaf 29 april, de oorspronkelijke datum voor de kick-off van het activatieprogramma, op maatschappelijk, economisch en sportief gebied geweldige impact te realiseren. Dit is echter gelet op de corona-situatie het meest verstandige besluit. We gaan nu vol aan de slag om te kijken of en hoe we in 2022 er een groot succes van kunnen maken.”