"MET HET WK HANDBOOGSCHIETEN WILLEN WE HEEL BRABANT INSPIREREN"

Deze week is in ‘s-Hertogenbosch het WK Handboogschieten begonnen. Dit evenement dat twee weken duurt, is niet alleen sportief gezien breed door de combinatie van para en valide handboogschieten. Met een maatschappelijk programma willen de organisatie van het toernooi, de NHB en BrabantSport gezamenlijk ook doelgroepen buiten de sport bij het handboogschieten betrekken. Michel Reinders (directeur BrabantSport): "We proberen heel Brabant te bereiken." BrabantSport is, zoals Michel Reinders het zelf al eerder omschreef, de 'buitenboordmotor' van het sportbeleid van de provincie Noord-Brabant. "We zijn onder andere verantwoordelijk voor het verwerven van ‘high impact’ sportevenementen in Brabant. Daarmee proberen we heel veel mensen te bereiken en te activeren. Dat doen we voor de provincie en met de grote steden in Brabant."

DNA ‘s Hertogenbosch
Toen Eric Kersten van Team TOC zich in 2015 bij BrabantSport meldde met de mogelijkheid om het WK Handboogschieten naar Brabant te halen, was Reinders direct geïnteresseerd. "Ik had al snel het gevoel: dit kan iets bijzonders worden. Wij kennen het DNA van de steden en we kwamen zo samen al snel uit bij ‘s-Hertogenbosch als de stad voor het bid. Bij handboogschieten denk je onwillekeurig aan de middeleeuwen en het heeft iets stoers. Dat past precies bij hoe ‘s-Hertogenbosch zich internationaal wil profileren." Bij de eerste plannen stond het oude centrum van ‘s-Hertogenbosch met de Sint Janskathedraal en De Parade al centraal. "Ik heb Eric bij de toenmalige burgemeester Ton Rombouts geïntroduceerd en toen is het balletje gaan rollen."

''Ik hoop dat we met handboogschieten mensen kunnen inspireren die misschien uit zichzelf denken: sport is niks voor mij"
Michel Reinders

Duurzame effecten
Al in een vroeg stadium werd daarna door de organisatie, de Nederlandse Handboog Bond (NHB), de stad ‘s-Hertogenbosch en de provincie Noord-Brabant gesproken over een gezamenlijk maatschappelijk programma rond het WK Handboogschieten. Voor Reinders is dat logische stap. "Het is nooit alleen het evenement waar het om gaat. Dan zou het twee weken zijn en dan is het weg. Wij proberen een evenement als een aanleiding te hanteren om duurzame effecten te bereiken. Mensen focussen nogal eens op wat het kost en de impact die het heeft, maar wat je onder de radar ziet is wat je losmaakt omdat het evenement er is." Het is volgens Reinders de leidraad in het werk van BrabantSport. "We zeggen altijd: wij maken Brabant sterker door sport. Eigenlijk zeggen we daarmee: Brabant is het doel en sport is het middel. We geloven in de kracht van wat zo’n evenement op de been kan brengen."

Verschillende doelgroepen
Brabant mag wat Reinders betreft ook zo breed mogelijk gezien worden, want het maatschappelijk programma van het WK Handboogschieten richt zich onder andere op jongeren, ouderen en mensen met een beperking. "Op allerlei manieren proberen we verschillende doelgroepen te bereiken. Het is natuurlijk een eenmalig evenement niet zoals Indoor Brabant. Je moet dus echt je stukje aandacht bevechten bij de Brabander en de Nederlander." De activiteiten rond het WK begonnen daarom ook al eerder dit jaar. Zo organiseerde More2Win in opdracht van Team TOC kinderfeestjes met handboogschieten voor kinderen uit arme gezinnen. "We proberen zoveel mogelijk mensen te bereiken en inspireren door middel van sport. Daarmee zorgen we door sport ook dat ze meer meedoen in de samenleving."

Archery2019 Kinderfeestje Resized Image Wz Uy Nywz NT Fd

Bow Bingo
Reinders ziet dat met het maatschappelijke programma ook nieuwe doelgroepen worden bereikt. Zo vindt hij de Bow Bingo-middag voor ouderen, waarbij een schutter de bingogetallen raak schiet op een groot blazoen, een mooi voorbeeld. "Het is eigenlijk heel erg simpel. Het hoeft ook geen topsport te zijn waar ze naar kijken; ze zijn evengoed betrokken bij het WK. Dan is het evenement ook een manier om hen een leuke dag te bezorgen en ze op die manier meer een onderdeel van de samenleving te laten zijn." De eindexamenleerlingen waren wat Reinders betreft ook een verrassende doelgroep. Zij kregen in januari van handboogschutters een aantal concentratietrainingen ter voorbereiding op het examen. "Daar was ik zelf nooit opgekomen. Het idee dat handboogschieten een sport is die enorm kan helpen bij je focus en concentratie is ook echt vanuit de sport zelf gekomen."

Handboogsport omarmen
De sport handboogschieten maakt het volgens Reinders ook mogelijk om nieuwe en andere mensen bij sport te betrekken. "Ik hoop dat we met handboogschieten mensen kunnen inspireren die misschien uit zichzelf denken: sport is niks voor mij. Als we op basis van de beelden en activatieprojecten heel veel mensen weten te inspireren om die stap naar sport te zetten, dan hebben we iets goeds gedaan."

Reinders denkt dat een logisch vervolg aan het WK is dat Brabant de handboogsport nog meer gaat omarmen. “Als BrabantSport richten we ons vooral op evenementen, talentontwikkeling en gehandicaptensport. Ik denk dat we op die fronten ook meer voor de handboogsport zouden kunnen doen. Als we bijvoorbeeld een talent kunnen ondersteunen dan leveren we daar graag een bijdrage aan in de toekomst.”