Petanque op de Parade in ’s-Hertogenbosch

De Europese Kampioenschappen Petanque 2022 vinden pas over twee jaar plaats, maar nu al is ’s-Hertogenbosch in de ban van petanque. Vrijdag vond op de Parade het officiële tekenmoment plaats voor de komst van de EK Petanque 2022 naar ‘s-Hertogenbosch. Huib van Olden, wethouder sport van de Gemeente ’s-Hertogenbosch: “We willen niet wachten tot 2022, maar ’s-Hertogenbosch nu al van de petanquesport laten genieten.”

Als onderdeel van de Bossche Zomer zijn er vier petanquebanen aangelegd op de Parade. De banen zijn door de gemeente ’s-Hertogenbosch en EK-organisator Team TOC geschonken aan Bourgondisch ’s-Hertogenbosch, dat op de Parade een groot paviljoen heeft ingericht waar Bosschenaren en bezoekers aan de stad tot en met 30 augustus kunnen genieten van heerlijke hapjes, drankjes en dus ook de petanquesport kunnen uitproberen.

Maatschappelijke impact

Op het gezellige paviljoen op de Parade vond vrijdag bovendien het officiële tekenmoment plaats voor de komst van de EK naar ’s-Hertogenbosch. Wethouder Van Olden zette net als de andere officiële partners van het evenement zijn handtekening op een reuze petanquebal en waagde zelf ook een poging op één van de vier baantjes. Van Olden: “Petanque is een prachtige sport om te doen en iedereen kan het. Dat past goed bij onze inzet om dit EK te benutten om inwoners uit onze wijken en vanuit verschillende geledingen rond deze toegankelijke sport samen te brengen. Aan de voet van onze kathedraal zie ik in 2022 jongeren, ouderen, bedrijfs- of verenigingsleven, maar ook mensen met een beperking of eenzame inwoners samenkomen en elkaar ontmoeten. Hier mogen álle talenten - in de breedste zin van het woord - bij elkaar komen!"

Van Olden vormde vrijdag een gelegenheidsduo met Natasha Hoefhamer, die vanwege een beperking rolstoelafhankelijk is. De overige gastspelers waren jongere en oudere Bosschenaren. Samen vertegenwoordigen zij de doelgroepen van de maatschappelijke spin-off van de EK. Net als bij de succesvol verlopen Wereldkampioenschappen (Para) Handboogschieten 2019 wordt het evenement ingezet als middel om maatschappelijke impact te bereiken, door beweging te stimuleren en eenzaamheid terug te dringen. Diverse activiteiten in aanloop en tijdens het evenement moeten bijdragen aan een inclusief en vitaal Brabant: samen sterker door sport.

“Petanque is helemaal hip”

Lieke Vogels (voorzitter Nederlandse Jeu de Boules Bond) is maar wat blij met de aandacht die haar sport nu al krijgt dankzij de komst van de Europese Kampioenschappen Petanque 2022 naar Nederland. “Petanque is helemaal hip en dit is nog maar het begin. We gaan er samen met alle partners; Ministerie van VWS, de gemeente ’s-Hertogenbosch, BrabantSport, More2Win en Team TOC iets heel moois van maken”, aldus Vogels.

Dat petanque ‘helemaal hip is’ blijkt ook wel uit de Boulesbaas-app die de NJBB heeft ontwikkeld. In de app kunnen scores worden bijgehouden en vrienden worden uitgedaagd voor een potje petanque. Vanaf vrijdag zijn in de app ook de vier baantjes op de Parade te vinden, de overige 45 petanquebanen in de gemeente ’s-Hertogenbosch volgen later deze maand. Vogels: “We willen als sport innovatief zijn en nieuwe doelgroepen aanspreken. De Boulesbaas-app en natuurlijk de komst van de EK zijn hierin enorm belangrijk.”

Over EK Petanque 2022

De Europese Kampioenschappen Petanque in 2022 vinden plaats van 13 tot en met 17 juli 2022. De organisatie van de EK is in handen van sportevenementenbureau Team TOC, met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de gemeente ’s-Hertogenbosch, BrabantSport, de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJJB) en More2Win.