Pien Sanders wil haar stick dit jaar wel laten spreken

De afgelopen twee jaar zat het de talentvolle Pien Sanders van HC Den Bosch en Team NL niet bepaald mee. Al geselecteerd voor de WK in Londen van 2018 miste ze door naar eigen zeggen een stomme botsing dit toernooi. Een jaar later hielden knieproblemen de jonge speelster aan de kant. In 2020 is haar droom om op de Olympisch Spelen wél de wei in te kunnen.

Relativerend geeft ze aan dat dit natuurlijk een droomscenario is dat boven alles uitstijgt, maar dat ze met haar 21 jaar ook kan doordromen tot Parijs (2024), Los Angeles (2028) en wie weet de Spelen van 2032 (al dan niet in eigen land). “Natuurlijk zou ik dit jaar al op de Spelen willen staan. Ik ben dan weliswaar nog jong, maar ben wel met de stick in mijn hand geboren. Al heel lang terug ging ik met mijn ouders mee naar hun hockeywedstrijden. Dat bleek ook gewoon mijn sport te zijn. Na wat turnen en streetdance moest ik voor de toekomst een keuze maken tussen tennis en hockey. Dat werd een bewuste keuze voor het teamsport.

Gevormd

Hockey heeft mij gevormd tot de persoon die ik nu ben. Dat klinkt wellicht wat zwaar, maar het is echt zo. Doordat ik vrij jong meedraaide in de top ben ik door mijn sport ook sneller volwassen geworden. Je zit al snel met ploegen in het buitenland. Veelal met oudere teamgenoten. Vrouwen van 30 die het over heel andere dingen hebben dan tieners. Daar pik je veel van mee. Mede daardoor kan ik ook goed omgaan met bijvoorbeeld die twee grote teleurstellingen in de afgelopen jaren. Dat was geen makkelijke tijd, ik gaf in eerste instantie mijn lichaam de schuld. Nu werk ik keihard om mijn dromen na te kunnen jagen.” Op de vraag wat voor type speler ze is, volgt als antwoord het woord ‘schaver’. Het woord in dezelfde zin gebruikt als ‘harde werker’. “Deze kwalificaties slaan op mijn verbetenheid om niet van een tegenstander te willen verliezen. Het gaat me in de regel goed af. Natuurlijk zijn er ook nog zaken waar ik hard aan werk om beter te worden. Op dit moment kan ik een bal scoopen over een half veld, daar wil ik nog wat metertjes bijplakken om zo rond de 50 meter uit te komen. Ook train ik nog hard op een nog sneller vervolg van het spel als ik de bal heb. Ik werk aan reflexen om mijn medespeelsters nog sneller te zien en te bedienen.”

Brabant

Pien is een fan van Brabant. “Mijn dialect verraad me ook meteen als we met het Nederlands team bijeen zijn. Mijn favoriete plekje in onze provincie is natuurgebied De Brand, vlak bij mijn ouders in Udenhout. Ik ben enorm gemotiveerd om als Ambassadeur van Team BrabantSport op te mogen treden. Vooral het mogen inspireren van leerlingen op de Brabantse basisscholen door de BrabantSport Tokyo Tour is heel erg leuk.”


Wil jij een bezoekje van Pien op jouw basisschool? Of van één van de andere Team BrabantSport ambassadeurs? Meld je dan snel aan: BrabantSport Tokyo Tour.