PROEFPROJECT UNIEK SPORTVERVOER VAN START

Een van de belemmeringen voor mensen met een beperking om te gaan sporten, is het vervoer van en naar de sportvereniging. De provincie Noord-Brabant test met dit project in de gemeenten Waalwijk, Dongen, Goirle en Tilburg een nieuwe manier van sportvervoer. Gisteravond werden de eerste deelnemers, enkele sporters van de G-voetbalteams van SVG, naar hun sportvereniging gebracht.

Voor wie?
Het gaat om mensen die geen gebruik kunnen maken van regulier openbaar vervoer. Peter Balmakers, coördinator G-voetbal bij SVG: “Die krijgen van de gemeente een WMO-pas om gebruik te maken van de zogenoemde regiotaxi. Bij WMO-vervoer gelden echter speciale regels, zoals een marge voor het ophalen van de reiziger. Met name voor teamsporters is een half uur later aankomen voor de training, en/of een half uur eerder vertrekken een probleem.”

Uniek Sportvervoer op maat
De proef wordt uitgevoerd door ZET, een van de provinciale partners. Overige partners zijn Sportservice Noord-Brabant, het Steunpunt Aangepast Sporten Midden-Brabant, regiovervoer Midden-Brabant en de vier gemeenten. Bij dit proefproject worden ritten van een team gecombineerd. Dat wordt geregeld vanuit de sportclubs. De club meldt het team aan en geeft de ritten voor trainingen en wedstrijden door. Het Regiovervoer regelt daarna de ritten. De proef loopt drie maanden en telt op dit moment 50 deelnemers, waaronder ook enkele sporters uit Hilvarenbeek en Loon op Zand. “Met deze pilot hopen we inzicht te krijgen in de voor- en nadelen van sportvervoer op maat. Zo kunnen we onderzoeken of het mogelijk is dit in Brabant in te gaan voeren”, vertelt gedeputeerde Henri Swinkels, die onder meer sport in de portefeuille heeft.

Uniek Sporten Brabant
Het proefproject Uniek Sportvervoer is onderdeel van het project Uniek Sporten Brabant. “In Brabant moet iedereen de kans krijgen zijn talenten te ontdekken en ontwikkelen, op elk niveau, van amateur tot professional. We stellen met Uniek Sporten Brabant de sport centraal en spannen ons extra in om mensen met een beperking aan het bewegen te krijgen”, aldus de gedeputeerde. Meer weten? Kijk op www.unieksportenbrabant.nl.