SKATEBOARDTOP NAAR BRABANT: HET NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP IN 2020 IN TILBURG

De Hall of Fame is van 27 t/m 29 maart 2020 het decor voor het Nederlands Kampioenschap Skateboarden. Het is de 4e keer dat het NK in de Hall of Fame gehouden wordt.

Dit werd bekend bij de huldiging van breakdancer Menno van Gorp op 6 december in de Hall of Fame. Menno werd onlangs voor de 3e keer wereldkampioen breakdance. Hij woont nu in Rotterdam maar heeft zijn roots in Tilburg. Hij zit bij de Tilburgse breakdance crew 'the hustle kidz'.

Urban sport
De Hall of Fame organiseert het in samenwerking met de Skateboard Federatie Nederland. Het is voor de top in de skateboardwereld dé plek om kwalificatiepunten te verdienen voor plaatsing voor de Olympische Spelen in Tokyo 2020. Het NK Skateboarden maakt in maart onderdeel uit van een breder programma dat volledig is gericht op Urban sport en cultuur. Onder meer de gemeente en de Provincie Noord-Brabant via BrabantSport, dragen financieel bij aan deze evenementen.

Talentontwikkeling
Sportwethouder Rolph Dols: "De gemeente Tilburg investeert in het NK skateboarden en Urban Playground 013 omdat het goed aansluit bij de ambities van onze stad. Urban sports zijn uniek omdat ze naast sport ook een grote lifestyle-component hebben. Met deze urban events spreken we jongeren aan die we via andere wegen niet bereiken en stimuleren we ze in hun talentontwikkeling.''

Sterker maken
Martijn van Gruijthuijsen, die als gedeputeerde onder meer Sport in portefeuille heeft: "Samen kunnen we Brabant sterker maken door sport. Dat geldt zeker ook voor Urban sport. Want dit wortelt goed in Brabant, samen met de cultuur en bijbehorende levensstijl. Urban verdient onze support en door het te verbinden met onze sportvoorzieningen, organisaties, bonden en verenigingen kan het alleen maar groeien. Zonder het overigens te beperken, want de grote kracht van Urban is juist een zekere mate van niet-georganiseerd zijn. Maar we vonden het belangrijk om dit Urban Sports Event naar Brabant te halen: we máken Brabant een coole regio met top-events."

Tijdens het NK skateboarden is in de Wagenmakerij en bij de Hall of Fame ook het Urban Playground 013 festival. Bezoekers kunnen hier gratis kennismaken met urban sports en cultuur. Het wordt georganiseerd met diverse partners uit de stad. Mensen kunnen meedoen aan workshops en clinics en shows bekijken van Tilburgse sporters en lokale sportclubs. Zo is er van alles te beleven rondom breakdance, freerunning, BMX freestyle, calisthenics, pumptrack en klimmen.

Skateparcours
Speciaal voor het NK wordt in de Hall of Fame een uniek skateboard parcours gebouwd dat zich kan meten aan grote internationale wedstrijden. De baan bestaat voor het grootste gedeelte uit hout met hier en daar betonnen elementen. Er komt een tribune voor 1000 personen. De wedstrijden van het NK zijn live te volgen via internet.