TISHA VOLLEMAN VIA DE VLOER NAAR DE TOP

De focus is er al volop. We leggen contact met het lenigste lid van Team Brabant Sport, de 19-jarige Eindhovense Tisha Volleman. In haar hotel in Polen neemt ze ondanks het snel naderende EK optreden de tijd om te vertellen waar ze staat en vooral waar ze naar toe wil. “Morgen is de kwalificatie, daar wil ik knallen. De meerkamp moet gewoon goed gaan. Er zijn in mijn meerkamp, zelfs op mijn favoriete onderdelen sprong en vloer, nog zaken die beter kunnen. Hier in Polen ga ik voor het eerst op een groot toernooi een nieuwe serie op de vloer laten zien, dat is spannend."

Natuurlijk is het al een feestje om aan een EK mee te doen, maar de echte piek ligt later dit jaar in Stuttgart. Daar in Duitsland worden de tickets voor de Spelen van volgend jaar verdeeld. Natuurlijk is dat mijn hoofddoel. In 2016 viel ik net buiten het team voor de vorige Spelen in Rio. Een jaar ervoor hadden we met zeven sporters ons gekwalificeerd. Er konden er maar vijf naar Brazilië en dat was zuur.” Tisha is nu 19 jaar en heeft al driekwart van haar leven geturnd. “Op mijn vijfde kwam ik voor het eerst de turnzaal in. Op mijn 14e deed ik mee aan de EK junioren, maar mijn echte doorbraak was in 2015 bij de WK senioren. Natuurlijk hoop ik volgend jaar er bij te zijn in Japan, maar ook 2024 Parijs is nog goed haalbaar.”

Inspirerend
Tisha is binnen het Nederlands team altijd bereid anderen te helpen. “Ik ben een echte teamplayer, daarom ben ik ook blij daarnaast onderdeel uit te maken van Team Brabant Sport. Het werkt heel inspirerend om met andere sporters je verhalen te kunnen delen. Als het mij inspireert, is het ook inspirerend voor jongeren om zelf ook te gaan sporten. Dat hoop ik met zowel het turnteam als in Brabant te bewerkstelligen. Sport heeft mij nu al heel veel gebracht. Noem het levenslessen. We reizen veel, komen veel andere mensen tegen en op die manier kom je ook veel over jezelf te weten.” In het Nederlandse team is de Eindhovense Tisha de enige turnster uit Brabant. “We hebben een heel hecht team, daardoor kunnen we ook volop grappen maken. Er wordt best gelachen om elkaars dialecten bijvoorbeeld.” Met dit team wordt vanaf 10 april de weg naar Tokyo ingeslagen. De kans is groot dat de gemotiveerde Tisha binnenkort met stokjes moet leren eten.