Verder onderzoek naar kansrijk Formule E

Het Mulier Instituut heeft in opdracht van BrabantSport een onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat het halen van de Formule E naar Brabant in het seizoen 2021/2022 kansrijk zou kunnen zijn. BrabantSport gebruikt onder meer deze onderzoeksresultaten om een gefundeerd oordeel te kunnen vellen over de potentiële economische en sociale impact van een Formule E-race en mogelijke provinciale steun daarvoor.

Het organiseren van Formule E-races in de regio Brainport Eindhoven, dat is de ambitie van Formula-Eindhoven (official organizing foundation Dutch E-Prix Eindhoven). BrabantSport is door Formula-Eindhoven op de hoogte gebracht van dit plan en is gevraagd het initiatief te steunen. Aanleiding voor BrabantSport om een uitgebreid onderzoek uit te laten voeren door het Mulier Instituut naar de potentiële economische en sociale impact van een E-Prix voor de regio Brainport Eindhoven en naar de steun voor een E-Prix bij sleutelfiguren. De eerste resultaten zijn bekend en geven voldoende aanleiding voor Formula-Eindhoven door te gaan met onderzoek om te kijken of het haalbaar is de Formule E in het seizoen 2021/2022 daadwerkelijk naar Brabant te halen. Het zou voor het eerst zijn dat een Formule E race in Nederland plaatsvindt. De highlights van het onderzoek zijn als volgt.

Forse economische impact
De geschatte extra directe uitgaven van bezoekers en de evenementenorganisatie in de regio kunnen oplopen tot 20 miljoen euro per E-Prix voor de regio Brainport Eindhoven. Internationale media-aandacht is gegarandeerd, met een (fictieve) waarde van mogelijk acht tot twaalf miljoen euro.

Sleutelfiguren positief
De houding van de sleutelfiguren ten opzichte van een Formule E-race in de regio Brainport Eindhoven is overwegend positief. Potentiële bedreigingen volgens sleutelfiguren zijn hoge kosten en mogelijke organisatorische complicaties. Bijna alle sleutelfiguren zien een goede fit: innovatie, duurzaamheid, smart city, smart mobility en technologie zijn centrale thema’s van zowel de regio als Formule E. Bovendien lijkt er bij bedrijven in de regio veel bereidheid te zijn voor ondersteuning van het evenement en samenwerking.

Michel Reinders, directeur BrabantSport: “Dit event kan, mits alles rond komt, qua impact veruit het grootste sportevenement worden dat we in Brabant ooit hebben meegemaakt. Ook omdat het een city race zou worden, dwars door de stad Eindhoven. Evenementen met internationale allure dragen bij aan een prettig woon-, werk- en leefklimaat. Aan een sterke verbinding tussen Brabanders en daarbij meer bestedingen voor de Brabantse economie.

Een mooie win-win, want daarmee maken we Brabant sterker door sport. Brabant is in ieder geval een mooi mogelijk decor voor de Formule E. We kijken met belangstelling uit naar verdere onderzoeksresultaten!’

Persbijeenkomst Formula-Eindhoven
Vandaag vindt om 11.30 uur een persbijeenkomst van Formula-Eindhoven plaats bij Van den Udenhout te Eindhoven. Onder leiding van presentator Rob Kamphues wordt er met onder andere Robin Frijns (coureur), Stijn Steenbakkers (wethouder economie, Brainport, innovatie, onderwijs en sport gemeente Eindhoven), Marc Lensen (Renewi), Roel Hellemons (Eindhoven Airport), Karin Slenders (SAP) gesproken over de mogelijkheden van het halen van de Formule E naar Brabant. Directeur Michel Reinders neemt aan het gesprek deel namens BrabantSport en Paul Hover van het Mulier Instituut licht de onderzoeksresultaten toe.