Demi van den Wildenberg

Demi van den Wildenberg heeft een afwisselend en druk schema. Ze studeert Rechten, en toont dagelijks aan honderdduizenden volgers haar leven op Instagram en TikTok. Verder is het vooral topsport dat de klok slaat. Deze razendsnelle atlete is gespecialiseerd in de 60 meter sprint en is onderdeel van het 100 meter estafette-team. Hoogste tijd voor een kijkje in het off- én online leven van de sprintster.

Op het moment van schrijven heeft Demi 122.000 volgers op Instagram en 57.500 op TikTok. De groei ging zo snel dat ze inmiddels een management heeft dat samenwerkingen begeleidt. De oorzaak is het sporten. Op haar pagina zien we dan ook vooral sportieve plaatjes, filmpjes van wedstrijden en mooie sportieve outfits waarin ze over de baan vliegt. Wat zijn op het sportieve vlak haar doelen en ambities? Demi: “Er zijn korte- en langetermijndoelen. Op de korte termijn zijn dat altijd de grote wedstrijden. Maar mijn ultieme en nog langeretermijndoel is individueel deelnemen aan de Spelen. Misschien wel in Los Angeles 2028. Natuurlijk is het fantastisch om onderdeel te mogen zijn van het estafetteteam, maar het idee dat ik succes helemaal zelf heb bereikt, dat vind ik echt mooi.” 

Naast haar sportcarrière studeert Demi Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht. Het pad liep niet bepaald zoals gehoopt. “Ik wilde altijd al Rechten studeren, het strafrecht boeit me heel erg. Maar ik heb in eerste instantie Commerciële Economie aan de Johan Cruyff Academy gevolgd. Ik werd altijd lager ingeschat en Rechten zou me niet gaan lukken. Meteen na mijn afstuderen ben ik Rechten gaan doen. Of dat bewijsdrang is?” Demi denkt even na: “Nou, misschien wel! Hoewel ik de opleiding ook erg leuk vind. Het gaat me vrij goed af!” 

“Ik zie mijn vriendinnen veel te weinig, het is altijd zoeken naar balans”

Dromen en doen 

Topsport is vallen, opstaan, gevraagd en ongevraagd advies. Wat is het beste advies dat Demi ooit heeft gekregen? “Dat je altijd moet doen wat goed voelt en je dromen moet volgen. Ik heb zelf moeten kiezen tussen hockey en atletiek. Tot mijn 17e speelde ik in een leuk team bij HC Helmond en combineerde ik een jaar lang die twee sporten. Op een gegeven moment merkte ik wel dat ik meer talent heb voor atletiek. Het is heel geleidelijk gegaan. Je wint steeds vaker, kwalificeert je voor grote toernooien en ik voelde van binnen dat ik voor atletiek moest gaan. En heb dat gevoel gevolgd. Nu kan ik echt mijn dromen najagen en het heeft bijzonder goed uitgepakt.” 

Dat het goed heeft uitgepakt, heeft echter ook z’n nadelen. Zo zijn vrije dagen zeldzaam voor Demi. Maar áls ze een dag vrij is, dan is er in ieder geval ruimte voor een koffiemomentje met vriendinnen. “Hen zie ik veel te weinig. Ik heb veel moeten laten voor de sport, maar ik heb er ook enorm veel voor teruggekregen. Toch blijft het altijd zoeken naar balans tussen sport, privé en school. Mijn ouders en studiebegeleiders helpen me daarbij.” 

Op sociale media zien we soms flarden van haar vrije dagen. En omdat deze kanalen inmiddels een serieuze rol spelen in haar leven, leggen we wat vragen en stellingen voor, wel in ‘online taal.’ 

#ootd - Outfit of the day 
“Ik draag het liefste streetstyle en stoerdere kleding. En verder heel veel sportoutfits.” 
#What I eat in a day 
“Ik eet uiteraard gezond, maar met een belangrijke voorwaarde: als het maar niet saai is! Ik heb ADHD dus ik raak snel verveeld, ik probeer dan ook veel variatie in mijn eten aan te brengen. Wat wel vaste prik is, is de havermelk cappuccino mét een koekje die ik na het eten pak als ik lekker bij mijn ouders op de bank zit.” 

#Follow  
“Mijn volgtip? Ik volg sinds kort de Nederlandse kickbokser Rachel John. Zij deelt veel over haar leven als sporter en is een inspirator voor haar volgers. Ze heeft ook mentale problemen gehad en het is mooi om te zien hoe ze daarover vertelt, maar ik volg haar vooral omdat ze motiveert  om te trainen. Ook een volgtip voor mensen die nog helemaal niet sporten.” 

“Een dagje zonder telefoon zou goed voor me zijn.”

Dilemma’s 

We sluiten af met het op social media populaire onderdeel ‘This or That’. Wat in offline gesprekken ook wel dilemma’s worden genoemd… 


Een persoonlijk record breken op een kleiner toernooi of een podiumplaats behalen op een groter evenement? 
“Oh, dit is echt een moeilijke… Maar dan ga ik toch voor een podiumplaats, maar dan wel op wedstrijden boven een NK!”
Een dag lang trainen met je grootste idool, de Jamaicaanse sprinter Shell-Ann Fraser-Pryce óf een dag lang ontspannen met je beste vrienden en familie?  
“Hoewel ze een voorbeeld voor me is kies ik toch echt voor een dag ontspannen met vrienden en familie.” 
Een hele dag op sociale media doorbrengen of een hele dag zonder telefoon? 
“Jeetje. Ehm, ik doe natuurlijk veel met mijn telefoon. Er zit niet echt een plan achter wat ik post. Het gebeurt gewoon spontaan. Ik vind het leuk om te delen wat ik meemaak, het is puur om mensen een inkijkje te geven in mijn leven als sporter. Heel soms deel ik ook iets uit mijn privéleven, maar vooral zie je me bij trainingen of wedstrijden. Het levert me wel samenwerkingen met mooie merken en producten op, hoewel ik daar wel heel kritisch op ben. Mijn management krijgt aanvragen of ik me wil binden aan een bepaald merk en een product in mijn post kan verwerken. Die aanvragen komen binnen sinds mijn groei op Instagram. Maar ik werk alleen met producten waar ik zelf achter sta. Maar een dag zonder telefoon zou wel goed voor me zijn. Ik kies dan toch het laatste." 
TikTok of Instagram? 
“Instagram om content voor te maken, TikTok om naar te kijken.” 

Paspoort 
 
Naam: Demi van den Wildenberg 

Woonplaats: Helmond 

Geb. datum: 29 februari 2000 

Lievelingseten: Nacho’s met héél veel kaas 

Muzieksmaak: R&B, rapmuziek 
 
Must see: Thrillers, maar de film Se7en is een aanrader van Demi