Eveline Saalberg

Topfit is Eveline op dit moment. Als we haar vragen hoe je dat als sporter weet, antwoordt ze: “Als ik een langere tijd in een goede flow zit en de trainingen goed lopen, dan voelt het alsof ik over de baan vlieg. Een beetje alsof ik altijd wind mee heb. Zo voelde ik me ook in de weken voordat ik mijn persoonlijke record liep. Dus ik kan het weten!” Plezier, dat heeft ze in het leven én in de sport en dat straalt ze uit. Tijd voor een onderonsje met deze goedlachse topatlete uit Vessem.

Momentjes voor zichzelf 

“Ik kom in een goede flow door een combinatie van dingen. Voeding, rust en trainingen zijn cruciaal, maar vergeet ook sociale aspecten niet. Ook dat draagt bij aan een goede energie.” Ze geeft het trainingskamp in Zuid-Afrika, waar ze zich momenteel bevindt, als voorbeeld. Naast trainen neemt ze regelmatig een moment voor zichzelf. Ze belt uitgebreid met vriendinnen of doet een meditatieoefening. 
 
Ook spreekt ze wekelijks met een sportpsycholoog, een standaard praktijk in de sportwereld. “Het is soms prettig tegen iemand te praten die niet je coach is. Gelukkig gaat het leven me vrij makkelijk af, al is mijn grootste valkuil wel dat ik na wedstrijden heel blij kan zijn of juist totaal niet. Heb ik een goede wedstrijd gehad, dan slaap ik drie nachten amper van blijdschap. Is het niet goed gegaan dan slaap ik ook niet. Dan door het piekeren over wat er verkeerd ging. Daarin mag ik nog wel wat leren.” 

‘Ik kom op veel plekken in de wereld, alleen zie ik vooral de baan en het hotel.’

Guilty pleasure; Nutella 

Eveline kan streng zijn voor zichzelf, maar soms ook wel eventjes de teugels laten vieren. Dat doet ze het liefste met Nutella, haar guilty pleasure. Op brood of op een koekje. Is dat - het onbeperkt Nutella eten - niet al een reden om te willen ruilen met het leven van haar vriendinnen thuis? “Niet vanwege de Nutella hoor. Soms ben ik wel een beetje jaloers op de vrijheid en flexibiliteit die vriendinnen hebben. Bijvoorbeeld om iedere week af te spreken. Ik zie dan in de groepsapp alle leuke dingen die ze samen doen voorbij komen. Van de andere kant kan ik hardop zeggen dat ik van mijn hobby kan leven. En ja, ik kom op onwijs veel plekken in de wereld. Helaas zie ik vaak alleen maar de baan en het hotel.” 

Om ook naast de sport veel van de wereld te zien heeft ze voor het najaar een ticket naar Indonesië gekocht. Hoe de reis er exact uit gaat zien weet ze nog niet. “Ik ben er al twee keer geweest. Ook met mijn ouders, want mijn vader komt daar vandaan. Er is nog zoveel te zien en te doen. En het fijne is dat je daar niets vooruit hoeft te plannen; niet voor een tempelbezoek of snorkeltocht. Zeker als je net als ik in een vast stramien leeft, dan is die relaxte levensstijl een fijne afwisseling.”  

Grootste steun en toeverlaat 

Wie ziet ze het liefste op de tribune? Haar ouders, zo vertelt ze. Ze komen naar veel wedstrijden en hebben ook al tickets voor de Olympische Spelen in Parijs gekocht. “Ik hoor pas net voor de Spelen of ik mee mag, maar voor mijn ouders is het al duidelijk,” zo lacht Eveline. “Mijn ouders kennen elkaar van de atletiekbaan en houden van de sport. Dus ook zonder mij in Parijs, vermaken ze zich kostelijk hoor. Ze hebben ook veel lol met andere ouders. Ik vind het altijd leuk als zij er zijn. Ze leggen geen druk op, staan altijd achter me, ongeacht mijn prestaties.” 

Van boyband naar topatleet 

Wie sierde vroeger haar tienerkamer? Dat waren de leden van de tienerband One Direction. Eveline was een echte fan en ging naar talloze concerten. Uren voor de kaartverkoop had ze al stress. Nu kijkt ze vooral naar inspirerende mensen zoals Usain Bolt. “Zo gaaf hoe hij van de sport een show maakt.”  
 
Maar ook Eveline en haar team lijken graag de show te stelen, niet alleen met prestaties, maar ook met hun vrouwelijke uitstraling. “We vinden het allemaal wel belangrijk om ervoor te zorgen dat we er leuk uitzien, zowel ons haar als onze make-up. Ik voel me sterker en zelfverzekerder als ik er goed en vrouwelijk uitzie. Je wil op de baan een zelfverzekerde uitstraling hebben. De wedstrijd begint al bij de warming-up, waar de tegenstanders je al zien. Als wij de baan oplopen en denken ‘wow, daar staan we’, dan kom je al strijdlustig over. Mijn uiterlijk is, naast mijn leren armbandje en enkelbandje, een soort geluksamulet.”   

De ruimte in 

Eveline vertelt dat er, naast Indonesië nog iets op haar bucketlist staat: ze wil de ruimte in. “Ik zou dolgraag de aarde eens van een andere kant willen zien. Daarnaast ben ik gefascineerd door sterren en het heelal.” En als ze geen atleet zou zijn? “Dan was ik nu dokter. Ik heb Geneeskunde gestudeerd, maar kan er nu nog niet alles uithalen. Komt nog wel. Zeker met mijn ervaring lijkt sport- of teamarts me wel wat. Oké of ruimtevaarder.” Ambities genoeg dus. 

Paspoort

Volledige naam: Eveline Saalberg 
Geboortedatum: 30 juli 1998 
Woonplaats: Vessem 
Blinkt uit: gespecialiseerd in de 400 meter 
Favoriete vakantiebestemming: Indonesië 
Op haar verlanglijstje: een telescoop