Schaatsen

Geophrey Coenraad

Schaatsend sprintkanon en mangolover

Een winnaar, dat is jeugdschaatser Geophrey zeker. Dit jaar schitterde hij zelfs op de Jeugd Olympische Winterspelen in Zuid-Korea. Maar hij is nog veel meer: voetballer, muziekliefhebber en mangofanaat. Zijn vader en moeder zijn niet alleen zijn ouders, maar ook zijn trouwste supporters. Hij had moeite om van ze los te komen, maar inmiddels moet hij wel. ‘Ik moet nu veel meer zelf regelen en organiseren. Terecht, maar wel wennen voor een chaoot zoals ik,’ zo vertelt Geophrey, ook bekend onder zijn bijnaam: ‘Brabants sprintkanon’.

“Zet mij op een bedje in de zon, en ik ben helemaal in mijn element.”

Als kind huilend het ijs op 
Een klein ‘menneke’ was Geophrey nog maar toen hij door zijn moeder voor het eerst op het ijs werd gezet. Hij brulde de ogen uit zijn hoofd. ‘Mijn schaatsen waren te krap en ik vond die kou maar niks.’ Nog steeds is hij geen fan van de kou - niet geheel verrassend gezien zijn roots - maar het plezier in de sport groeide snel. ‘Ik hou als zoon van een Marokkaanse moeder en Antilliaanse vader nog steeds niet van de kou. Toch had ik de slag snel te pakken. Hierdoor boekte ik vlug resultaat en groeide het plezier.”  

Opwarmen doet Geophrey het liefste in Spanje of Curaçao. “Zet mij op een bedje in de zon, en ik ben helemaal in mijn element,” aldus een lachende Geophrey die uren per dag in een koude ijshal doorbrengt. In Marokko, het geboorteland van zijn moeder is hij nog nooit geweest. “Maar Marokko staat wel hoog op mijn verlanglijstje. Net als parachutespringen. Het lijkt me doodeng en megagaaf tegelijk.”  

We leren dat Geophrey naast schaatsen ook met veel plezier voetbalt met vrienden. Hij zoekt daarmee graag de ontspanning en gezelligheid op. “Ik heb vroeger weleens een proefles voetbal gedaan. Schaatsen won het, maar ik denk dat ik ook in de voetbalsport fanatiek zou zijn geweest. Ik wil gewoon altijd winnen.” Om zichzelf topfit te houden trapt hij dus graag een balletje, maar ook vindt hij het leuk om een rondje op de racefiets te maken. Het liefste met rap of hip hop in zijn oortjes. “Op dat soort muziek ga ik wel lekker, ja. Ook na een wedstrijd als ik een lange weg terug voor de boeg hebt.”

Zelf verantwoordelijkheid dragen 
Zijn ouders blijken zijn steun en toeverlaat. “Zij zijn er altijd voor me, ook als het even minder gaat. Ze hebben veel gedaan om me te krijgen waar ik nu sta en ik neem hen graag mee in mijn succes.” Geophrey moet nu, gezien zijn leeftijd, wat afstand nemen van zijn ouders en meer eigen verantwoordelijkheid dragen. “Bij de overstap naar KNSB Talent Team Zuid werd verwacht dat ik meer zelf ging doen, zoals het plannen en organiseren en het regelen van mijn spullen. Dat was echt wel moeilijk in het begin, zeker voor een chaoot zoals ik.” Gelukkig is hij stilletjes gewend geraakt aan deze nevenactiviteiten. Gelukkig maar, want hij wil zo min mogelijk afleiding van zijn doel: de top van de schaatswereld bereiken en daar blijven met de afgelopen winterspelen als voorproefje. “Daarvoor is schaatser Dai Dai Ntab mijn grootste voorbeeld. Mocht dat niet lukken, dan lijkt het me tof om in a typische schaatslanden zoals Marokko of Curaçao de schaatssport bekender en groter te maken.”

En school dan? 
Geophrey is net klaar met zijn examens, waardoor hij het met school iets rustiger heeft. Hij probeerde de topsport even te combineren met een bijbaan, maar dat was geen succes. “Ik weet mijn exacte planning altijd erg kort van tevoren, dan wordt het plannen van werk een uitdaging. Tel daarbij op dat ik focus wil houden op mijn prestaties en dan wordt de combi van de sport, werk en school te veel.” Geophrey start binnenkort aan zijn vervolgopleiding: sport en recreatie. “Ik heb echt nog geen idee wat ik later wil worden, al lijkt sportcoach me wel wat.”

Je hoofd altijd omhoog houden 
“Mijn wijze les aan jeugdige sporters? Dat je niet zo snel moet opgeven als het eventjes minder gaat. Gooi je hoofd de lucht in en ga door. Baal gerust even, maar zet de knop om en ga ervoor.”

Paspoort

Volledige naam: Geophrey Coenraad 
Geboorteplaats: Eindhoven  
Lievelingsgerecht: gezond: mango, ongezond: pizza margarita 
Favoriete vakantiebestemming: Spanje 
Op de bucketlist: parachute springen en een rondje schaatsen met rapper Boef