Joep de Mol

Hoewel hockeyer Joep de Mol bij Oranje-Rood en in het Nederlands elftal altijd in het achterveld staat, zou hij zichzelf in het dagelijks leven niet direct een verdediger noemen. “Ik ben juist een heel extraverte jongen. Ik neem graag initiatieven en hou ervan om mensen om me heen te hebben. Als klein jongetje heb ik ook op tennis en judo gezeten, maar ik ben toch meer van de teamsporten.”

Joep brengt veel van zijn tijd door op het hockeyveld of in de gym. Hij traint 8 tot 9 keer per week en studeert daarnaast Organisatiepsychologie aan de Open Universiteit. “Ik rond daar, vanwege het hockeyen, één module per keer af. Zo blijft het te combineren. Mijn bv, waarin ik mensen inzicht geef in hun persoonlijkheid door middel van een kleurentest, staat op dit moment even op een laag pitje. First things first…” 

Teamplayer 
In zijn spaarzame vrije tijd is Joep het liefst met zijn vrienden, familie of vriendin. “Samen zijn is op zo’n moment het belangrijkst. Wat we dan precies gaan doen, maakt me eigenlijk niet zoveel uit. 18 holes lopen op de golfbaan, drankje doen op het terras, uit eten in Antwerpen… Het Marnixplein is favoriet bij mijn vriendin en mij. Je hebt er een hoop kroegjes bij elkaar waar je super gezellig kunt borrelen.” 

Down the Road 
Maar ook tv kijken onder een dekentje op de bank, vindt hij zo nu en dan heerlijk. Samen met zijn vriendin mag hij thuis graag een serie of programma kijken. Zijn achternaam doet misschien anders vermoeden, maar Down the Road is veruit favoriet. “De Belgische variant dan hè, met Dieter Coppens. Mooie kerel! Zó jammer altijd als het seizoen weer is afgelopen…” 

Opblijven voor de NBA finale 
Waar je Joep ’s nachts voor wakker kunt maken? “Als ik eenmaal slaap, blijf ik eigenlijk het liefst gewoon in bed liggen. Maar ik ben groot fan van Amerikaanse sporten, die volg ik op de voet en daar blijf ik dus ook wel eens voor op. Ik weet beter wat er in de NBA speelt dan in de Eredivisie. Ook het golf Masters Tournament kijk ik graag. Als ik één dag met een beroemdheid zou mogen ruilen, was het LeBron James of Tiger Woods. Bewonderenswaardig hoe zij al zo lang onder zo veel druk presteren.” 

Over de grens 
Hoewel Joep al drie keer in Amerika is geweest, gaat hij graag nog eens terug naar het land van de onbegrensde mogelijkheden. “De sportcultuur daar vind ik fantastisch! Een NBA-wedstrijd live bijwonen is echt een droom van me. Behalve Amerika staat ook Australië hoog op mijn bucketlist. En zoeken we het wat dichterbij huis, dan ga ik toch echt voor Italië. Ik hou enorm van lekker eten en dat is daar altijd goed, wat je ook bestelt. Ook als ik zelf kook is Italiaans eten favoriet, vooral pasta. Het liefst maak ik pasta met nduja, een soort smeerbare worst. Gemakkelijk en super lekker!” 

What doesn’t kill you, makes you stronger 
Mooie sportcarrière, goed stel hersens, leuke vriendin… Zit het Joep dan nooit eens tegen? “Oh zeker wel! Zo haalde ik de selectie niet voor de Olympische Spelen in 2016, zat ik op de reservebank tijdens het WK van 2018 en werd ik zelfs helemaal niet opgenomen in de selectie van het afgelopen WK. Dat laatste had ik totaal niet zien aankomen. Het was de allergrootste tegenvaller in mijn carrière tot nu toe. Tegelijkertijd was het ook mijn belangrijkste leermoment. Natuurlijk is het fijn als alles van een leien dakje gaat. Maar er een paar keer niet bij zitten, heeft me mentaal wel sterker gemaakt. Ik beleef de sport echt anders nu. Ik liet er al veel voor en daarna ben ik er nóg meer voor gaan laten. In plaats van hetzelfde doen als de rest van het team probeer ik nu altijd nét iets meer te doen. Ik focus me meer op het afpakken van ballen, iets waar ik de laatste twee jaar echt beter in ben geworden. En verder ga ik goed op primen. Dat betekent dat je 6 à 7 uur vóór een wedstrijd de gym in gaat om je lichaam te activeren.” 

Afknappers 
Die ijzeren discipline eist Joep niet alleen van zichzelf, maar ook van zijn teamgenoten. “Ik ben niet snel boos, maar als jongens te laat komen of de kantjes ervan aflopen, kan ik daar echt van in het rood schieten. Voorheen maakte ik al wel een opmerking als zoiets gebeurde; sinds ik aanvoerder ben van het eerste van Oranje-Rood, hoop ik dat het net wat meer kracht heeft als ik er iets van zeg.” 

Als rasechte perfectionist was Joep lange tijd niet snel tevreden over zijn eigen spel. “Fouten wogen altijd zwaarder dan goede dingen. Tegenwoordig probeer ik het wat meer los te laten. Je kunt nu eenmaal niet elke week de beste van het veld zijn.”

Naam: Joep de Mol 
Geboortedatum: 10 december 1995 
Geboorteplaats: Berkel-Enschot 
Lievelingsgerecht: Pasta 
Idool: LeBron James en Tiger Woods 
Favoriete tv-programma: Down the Road