Kimberly Alkemade

Op 8-jarige leeftijd raakte Kimberly Alkemade betrokken bij een dramatisch busongeluk in Frankrijk. Tijdens dat ongeluk verloor ze haar moeder en zweefde ze zelf ook tussen hemel en aarde. Door zeer adequaat ingrijpen van de hulptroepen wist ze de crash te overleven. Haar linker onderbeen werd naar aanleiding van dit trauma geamputeerd. Ondanks dit drama bleef ze altijd positief. Nu 21 jaar later staat ze dankzij de sport nog positiever in het leven en behoort ze top van de Nederlandse Paralympische atletes.

Talentendag
Tot haar 27e was sport niet echt een issue voor Kimberly Alkemade. Ze ging na haar werk in de zorg wel eens naar de sportschool en probeerde wat dingen uit. Haar beenprothese belemmerde haar bij het goed uitoefenen van een sport. “Acht jaar geleden ben ik eens bij Attila op de atletiekbaan mee gaan lopen. Met die gewone prothese leverde me dat vooral veel pijn op aan mijn stomp. Dankzij een ontmoeting met prothesemaker Frank Jol is mijn leven veranderd. Natuurlijk had ik onze toppers wel eens op televisie gezien tijdens de grote wedstrijden. Ik ging er van uit dat je al topsporter moest zijn om zo’n blade te bemachtigen. Dat bleek niet het geval. Op 15 oktober 2017 deed ik – met een eigen blade - mee aan de NOC*NSF Talentendag. In eerste instantie werd ik gescout om te gaan snowboarden. Niet veel later kreeg ik van bondscoach Arno Mul (atletiek) letterlijk op een briefje dat ik aan mocht sluiten bij zijn selectie. Dat was geweldig. Vanaf dat moment ben ik gaan ontdekken wat ik allemaal met mijn blade kan en bleek dat ik vooral snel ben op de sprintafstanden. Wat heet! Kimberly verraste de wereld namelijk door in november 2019 in Dubai twee medailles te winnen op het WK para-atletiek (Zilver op de 200m en Brons op de 100m sprint). Ze is pas fulltime atleet sinds november 2018!

Toekomst
Op de vraag wat haar sport haar sinds twee jaar heeft gebracht, valt het even stil. Dat blijkt de aanloop naar een lange lijst van positieve punten. “De sport heeft me zelfvertrouwen gegeven. Ik heb mijn onzekerheid overwonnen en ik doe nu de dingen die ik leuk vind ongeacht wat anderen er van denken. Dit is zo waardevol dat ik hier ook verder mee wil. Na mijn topsport carrière in 2024 wil ik gaan werken als Running Therapeute. Op die manier mensen helpen met psychische of fysieke problemen om via sport te groeien. Tot die tijd wil ik al mensen inspireren door clinics te geven, spreekbeurten te houden en wellicht een boek uit te brengen over mijn eigen ‘loopbaan’. Dat is de reden dat ik contact heb gezocht met Team BrabantSport. Supervet om van deze club ambassadeur te mogen zijn. Ik ben Brabantse, geniet van onder meer de Drunense Duinen en wil graag zoveel mogelijk andere (gezellige) Brabanders langs deze weg bereiken met mijn verhaal.” Maar eerst gaat ze nog vol aan de bank om haar dromen bij de Paralympische spelen in Tokyo én Parijs na te jagen!

'De sport heeft me zelfvertrouwen gegeven'
Kimberly Alkemade