Nasser El Jackson

Stel een vraag aan freestyle voetballer en voormalig wereldkampioen Nasser El Jackson en er komt nogal wat op je af. Bijvoorbeeld als antwoord op de vraag hoe zijn agenda er in een gemiddelde week uit ziet. Zeer divers, blijkt uit de antwoorden. Van repeteren voor het theater tot het geven van clinics en van entertainen tot aan het begeleiden van een kapper. Ja, een kapper…

“Ik doe heel verschillende dingen” begint Nasser zijn verhaal. “Bijvoorbeeld optreden in de rust van profvoetbalwedstrijden, aanwezig zijn bij panna knockout shows, het openen van voetbalpleintjes en theateroptredens voorbereiden. Ook begeleid ik een lid van Team El Jackson bij het starten van zijn kapperszaak: El Jackson Barberino.”  
 
Team El Jackson is de trots van Nasser. Het bestaat uit straatvoetbaltalenten die net als hij urenlang voetbalden op de pleintjes. Ook Nasser was altijd buiten. Tegenover zijn ouderlijk huis in Tilburg-Noord lag het veldje van basisschool De Vlashof. Het veldje werd zo ongeveer zijn tweede thuis. En omdat hij er zoveel was én iedereen voetballend het nakijken gaf, kreeg hij de bijnaam Directeur van Vlashof.  

 
De talenten in Team El Jackson zijn door hem zelf geselecteerd. Hij helpt hen in hun persoonlijke ontwikkeling. Op dit moment bestaat zijn team uit 13 straatvoetballers, inclusief spelers uit België en Spanje. Het zijn allemaal jongeren die ooit werden geïnspireerd door Nasser, en die ervoor kozen om ook zijn weg te volgen: de juiste. Nasser doet er in het algemeen alles aan om jongeren op het rechte pad te houden. En dat komt ergens vandaan. De ‘koning van de panna’ zag in eigen kring wat er mis kan gaan.  

“Wat negatief is of mij niet vooruitbrengt dat laat ik ook snel los. Ik ga daar geen energie in steken.”

Een rugzak vol ervaring 
Nassers broer was zaalvoetbalinternational en streetlegend Mo El Jackson, vernoemd naar de beweeglijke king of pop. In interviews met Nasser gaat het vaak over zijn broer, met Mo is het immers anders gelopen dan gehoopt. Het had in zijn jonge jaren grote invloed op Nasser. “Ik heb van dichtbij gezien hoe het fout kan gaan, hoe verkeerde keuzes je leven negatief beïnvloeden. Het gaat nu gelukkig beter met Mo en zelf kijk ik vooral naar het positieve hieruit. Alles wat ik heb meegemaakt, heb ik in mijn rugzak gestopt. Die draag ik elke dag mee. Het geeft me de drive om te slagen en om niet in aanraking te komen met negativiteit. Wat negatief is, of wat mij niet vooruitbrengt dat laat ik ook snel los. Ik ga daar geen energie in steken.” 

Voetballen, performen, freestylen: het blijft zijn passie. Toch zijn we benieuwd welke sport hem nog meer interesseert. “Leuke vraag, want ik heb vroeger een sportopleiding gedaan! Ik vind dus heel veel sporten leuk. Bij de sportlessen op de opleiding gaf ik altijd mijn creatieve draai aan de uitvoering. Hockey, basketbal noem maar op: ik maakt er weer een eigen sport van. Zelf doe ik nu aan kickboksen om fit te blijven.” En dat is nodig. Hij is altijd hij op zoek naar kansen voor Team El Jackson of voor zichzelf. Nasser is al internationaal actief, maar nu komt er wel een hele mooie kans aan. “Ik ben bezig met het opzetten van El Jackson USA. Omdat het WK in 2026 in Amerika wordt gehouden, merk je dat de sport daar steeds groter wordt. Op dit moment ben ik veel aan het netwerken en gaan we Team El Jackson daar positioneren.”

Gedurende zijn betoog gaat geen moment de glimlach van zijn gezicht. Hoe meer hij kan betekenen voor de sport en voor anderen, hoe sneller zijn hart gaat kloppen. Het prachtige El Jackson Education-project is tekenend voor zijn karakter en missie. Binnen dit project krijgen kansarme kinderen hulp bij sociale en culturele ontwikkeling. En ja, als je zijn agenda doorneemt is het inderdaad kneiterdruk. Maar Nasser heeft het Brabantse gevoel voor saamhorigheid nogal hardnekkig door zijn bloed stromen en dus kost het hem geen moeite. 

Familiemens 
Amerika is een buitenlandse trip voor het werk, voor zijn privéleven heeft Nasser andere bestemmingen op het oog. De Malediven of Thailand staan op het wensenlijstje, maar bovenaan staat Mekka. “Ik zou heel graag naar Mekka gaan voor de Umrah. Met deze pelgrimstocht voldoe ik aan mijn plicht als moslim. Met mijn gezin daarheen gaan, dat is wel echt een droom hoor.”  
 
Zijn familie is zijn alles. Uiteraard zijn zoontje, geboren in 2022, en zijn vrouw, maar ook met zijn broer, twee zussen en zijn ouders heeft hij een hechte band. “We proberen zoveel mogelijk samen te eten. Of in ieder geval een paar keer per week elkaar te zien. Mijn vader voetbalt trouwens nog steeds! Het voetballen komt dus van hem en is overgegaan op alle kinderen. Ik denk dan ook met een heel fijn gevoel terug aan vroeger, toen papa in een bus mijn broer overal naartoe bracht voor wedstrijden of toernooien. Dan cruiseden we door heel Nederland en gingen er vrienden mee. Ik was een jaar of tien en mocht als kleine Nasser overal mee naartoe. En dan de hele dag voetballen of voetbal kijken, heerlijk.”

“Ik streef naar erkenning voor mijn rol als mentor, inspirator en artiest.”

Kapperszaak 
Zijn andere familie is Team El Jackson, vertelt hij trots. “Het zijn allemaal mensen die ik vertrouw en die mij vertrouwen. Iedereen die in mijn team komt, krijgt ook de naam El Jackson. Dus op social media worden ze allemaal herkend als El Jackson en dat werkt heel erg goed. Zij geven nu ook shows, optredens, workshops. Zo breiden we de community uit en kunnen we steeds meer jongeren helpen. Met El Jackson Barberino heb je een mooi voorbeeld hiervan. Een van de straatvoetbaltalenten die ik had gescout, wilde altijd al kapper worden. Hij is uiteindelijk afgestudeerd en ik heb vervolgens de investering gedaan zodat hij kon gaan ondernemen. Nu heeft hij een eigen kapsalon in Spanje. Naast de investering geef ik hem aandacht op mijn platformen.”  

Nasser is onder andere tweevoudig wereldkampioen en winnaar van talloze pannatoernooien. Hij won een podiumplek bij Red Bull Streetstyle en nog veel meer. Toch hoopt hij dat mensen hem straks niet meer roemen om zijn sportieve successen, maar juist om iets anders. “Ik streef naar erkenning voor mijn rol als mentor, inspirator en artiest. Natuurlijk is sport de basis van de hoogtepunten. De belangrijkste hoogtepunten? Dat ik nog steeds leef als freestyler. En dat El Jackson is uitgegroeid tot een imperium waarbij ik met mijn rugzak mensen mag inspireren, dat is eigenlijk één groot hoogtepunt. En natuurlijk de geboorte van mijn zoontje, dat is het mooiste. Als je een kind hebt, ben je de rijkste.” 

Naam: Nasser El Jackson 

Woonplaats: Tilburg 

Geb.datum: 30 juni 1995  

Lievelingseten: Turks, Marokkaans, Risotto 

Hekel aan: negativiteit 

Must see: Better call Saul