Niels Laros

Hij was nog maar amper volwassen toen hij definitief zijn naam vestigde in de atletiekwereld. Niels Laros uit Oosterhout is specialist op de 1500 meter en werd in 2023 - onder andere door een plek in de WK-finale - gekroond tot NOC-NSF Young Talent. Hij werd betiteld als loopsensatie en supertalent. Wie is deze rising star? Hoe ziet zijn leven buiten de sport eruit? Maak nader kennis met Niels.

It runs in the family, het is letterlijk en figuurlijk van toepassing op Niels. Zijn vader Marcel was een succesvolle specialist op de 3000 meter steeple chase en dan was Niels’ moeder ook nog eens een hardlooptalent. Op jonge leeftijd startte hij met zijn eerste meters op de atletiekbaan. Ondanks dat atletiek in zijn DNA zit, probeerde Niels het ook als voetballer. “Ik denk dat ik zes was toen ik ging voetballen. Dat deed ik naast atletiek. Op mijn elfde ben ik gestopt omdat op zaterdag de looptraining was en dat vond ik leuker. Maar ik droomde er tot die tijd wel van om profvoetballer te worden. Daarna wilde ik profatleet worden, dus er is toch wel een droom uitgekomen. Of ik nu nog dromen heb?” Hij denkt even na en zegt dan nuchter: “Eigenlijk niet. Ik wilde meedoen aan de Olympische Spelen maar ik heb verder geen droom rondom prijzen ofzo.” 

‘‘Ik ben eigenlijk best snel tevreden”

Wensen 
Goed, vooralsnog geen grote dromen. Maar heeft Niels dan wel ‘kleinere’ wensen?  “Ik zou heel graag weer een keer naar mijn broer in Amerika gaan. Hij gaat daar naar de universiteit en heeft een scholarship (studentenbeurs voor sporttalenten, red). Hij is atleet, loopt ook hard en leeft dus een klein beetje het leven van een profsporter. Ik ben er nu een paar keer geweest en het is een mooie combinatie: sporten en toch beleef je een soort avontuur.”  
 
Voor Niels is er een andere weg. Hij woont en traint op Papendal. Op zich prima, alleen íetsje minder avontuurlijk dan Amerika. En avontuur is juist wat hem trekt. Sterker nog, als hij een miljoen zou winnen, dan wordt dat besteed aan een retourticket met bestemming Australië.  “Ik weet niet precies waarom, maar het lijkt me echt een heel bijzonder en avontuurlijk land. En de Olympische Spelen zijn daar in 2032, dus wie weet kom ik er nog op die manier. Of ik verder nog iets zou doen van het miljoen? Ehm, nee. Ik zou het zo niet weten. Eigenlijk ben ik best snel tevreden.”

Leven voor de sport 

Hij leeft als sporter, woont dus op Papendal en zijn Instagram is een groot sportalbum. Is dit dan wat ze bedoelen met leven voor de sport? “Ik heb inderdaad niet echt heel veel hobby’s of activiteiten buiten de sport. Ik vermaak me prima met series kijken en boeken lezen. Zeker op trainingskampen lees ik veel. Bijvoorbeeld het boek Groeipijn van oud-commando Roy Klaassen uit Helmond. Een mooi verhaal over doorzetten en alles uit jezelf halen. Het is niet dat ik er per se wat van wil leren, maar ik vind autobiografieën gewoon heel mooi. Naast series kijken en lezen, zie ik in mijn vrije tijd af en toe wat vrienden uit Oosterhout. Eigenlijk te weinig, maar ik ben nou eenmaal heel vaak van huis. En dit is wat ik het liefste doe dus ik heb het er graag voor over.” Ook tijdens het interview is Niels niet in Nederland. Vanaf zijn Franse hotelkamer zegt hij lachend: “Zelfs op vrije dagen zou ik het liefste hardlopen, maar je bent natuurlijk niet voor niets vrij.” 

“Mathieu van der Poel is mijn topsportheld”

Om fitter en sterker te worden, trainen topsporters op verschillende manieren. In het fitnesshonk om aan krachttraining te doen, of door te variëren in de conditietraining – en Niels maak je dan blij met wielrennen, vertelt hij.Wielrennen vind ik het leukste om te doen als afwisselende training. Mijn topsportheld komt ook uit die sport: Mathieu van der Poel. Het is een enorm goeie renner natuurlijk, maar ik bewonder hem vooral om wie hij is als persoon. Hij is goudeerlijk. Sommige sporters komen met 1000 excuses als het niet lukt, dat zal je hem nooit horen zeggen. Je moet als sporter kritisch naar jezelf kijken, dat is niet altijd leuk, maar pas dan word je beter.”  

Nog beter. De sportwereld ligt aan zijn snelle voeten en we gaan zien wat de toekomst voor deze sneller Brabander brengt. In ieder geval gaan er ongetwijfeld een hoop nieuwe bijnamen bijkomen!  

Naam: Niels Laros 
Geb.datum: 17-04-2005 
Plaats: Oosterhout 
Lievelingseten: pasta pesto ‘di papa’. “Mijn vader kan dat echt goed maken!”  
Boek: How bad do you want it, over de psychologische kant van sport 
Muziek: Nirvana en Arctic Monkeys