Zwemmen

Nyls Korstanje

Wedstrijdzwemmer Nyls Korstanje is geboren in Sneek en is vervolgens via Nijmegen en de Verenigde Staten in Eindhoven terecht gekomen. Samen met een aantal andere zwemtalenten woont hij op een steenworp afstand van het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion. Ideaal, omdat hij sinds een jaar fulltime zwemt. De reden dat hij toch op zoek is naar een grotere woonruimte? Zijn vriendin Yara Hierath, die hopelijk na de zomer bij hem intrekt.

“Yara is van oorsprong Duits. Ik heb haar leren kennen in Amerika, waar ik vier jaar heb gestudeerd. Het was best heftig om daar op zo’n jonge leeftijd al alleen naartoe te gaan, maar gelukkig kende ik het land al. We hebben er van mijn zesde tot mijn negende gewoond vanwege het werk van mijn vader. Bovendien was ik wel wat gewend. Ik was pas 15 toen ik uit huis ging om in Eindhoven op de sportcampus te gaan wonen. Ik woonde daar samen met andere sporters, en toch was het soms eenzaam. Ik heb behoorlijk met mezelf in de knoop gezeten. Ook met mensen om me heen trouwens. Als ik één tip zou mogen geven aan mijn jongere zelf, zou ik willen zeggen: Heb vertrouwen in de keuzes die je maakt. Het komt uiteindelijk allemaal wel goed.” 

Dat het ‘wel goed komt’ is het understatement of the year als we kijken naar de sportieve prestaties van Nyls, die door menigeen zelfs de nieuwe Pieter van den Hoogenband wordt genoemd. Maar wat doet hij eigenlijk als hij niet hoeft te zwemmen? “Als het lekker weer is, vind je me wandelend in de natuur. Buiten ben ik helemaal in mijn element. Ook bezoek ik graag een museum of speur ik de stad af op zoek naar leuke eettentjes.” 

Ramen Rating Trip 
Japanse ramen is favoriet. Op Instagram deed hij zelfs verslag van zijn ‘Ramen Rating Trip’ door Japan. “Daar ben ik echt fan geworden! Gelukkig zitten er ook in Eindhoven een paar restaurants waar je heerlijke ramen kunt eten. Daar ga ik graag met vrienden naar toe. En dan maakt het weinig uit welke toppings erop zitten. Ik vind alle varianten lekker!” 

Op zaterdag een filmpje en lekker op tijd naar bed 
Kan Nyls eigenlijk wel eens losgaan met eten of uitgaan? “In mijn collegetijd ben ik zo nu en dan behoorlijk uit de band gesprongen. Maar nu ik wat ouder word, heb ik daar steeds minder behoefte aan. Ik kijk op zaterdag graag een goede film en ga daarna op tijd naar bed. Slapen is sowieso een van mijn grootste hobby’s. Maar ik denk dat elke topsporter dat wel heeft. Je lichaam heeft gewoon veel rust nodig na een harde training.” 

“Misschien ga ik wel met een campertje door Amerika reizen om video-analyses te maken.”

Wat veel mensen niet weten, is dat Nyls hartstikke creatief is. In zijn kamer hangt een schilderij van een wolf dat hij in coronatijd heeft gemaakt en er staan zelfgebakken potjes. “Dat laatste heb ik in Amerika geleerd,” lacht hij. “Ik ben graag met mijn handen bezig. Na mijn zwemcarrière zou ik graag iets gaan doen waar ik mijn creativiteit in kwijt kan. Tijdens mijn studie materiaalkunde was duurzaamheid een thema dat overal terugkwam. Misschien kan ik daar straks wel wat mee.” 

Het kan ook zomaar zijn dat Nyls toch in de sportwereld actief blijft. “Sportclinics geven lijkt me wel wat. En ik denk er wel eens over na om met een campertje door Amerika reizen om bewegingsanalyses op video te maken van middelbare scholieren. In Nederland is dat super geavanceerd en daar gek genoeg helemaal niet. Maar ja, in Amerika moet je het als volwassene wel héél goed voor elkaar hebben, wil je zo comfortabel kunnen leven als hier in Nederland. Voor college is het geweldig, maar om daar een gezin te onderhouden? Ik weet het niet….” 

Welcome to the Jungle 
Toch heeft Nyls goede herinneringen aan zijn tijd in Amerika. “Het nummer ‘Welcome to the Jungle’ van Guns N’ Roses brengt me weer helemaal terug naar mijn studententijd daar. Het werd elke zaterdagochtend na afloop van de training gedraaid. Eerst hadden we keihard getraind en daarna mochten we op dat nummer helemaal los.” 

Next level 
Nyls heeft door zijn carrière al behoorlijk wat van de wereld gezien, maar een reis door Azië staat sowieso nog op zijn bucketlist. “En ik wil de Kilimanjaro beklimmen. Mount Fuji in Japan heb ik al afgevinkt en ik heb ook al een vulkaan op Hawaii beklommen. Maar de Kilimanjaro is echt next level!” 

Zwaar dyslectisch 
Een bezige bij dus, dat mogen we wel stellen. Om toch zijn rust te pakken, leest Nyls graag. Wat op zijn minst bijzonder te noemen is, gezien zijn zware dyslexie. “Ik heb in groep 6 pas leren lezen. Daarvoor kwam ik er op de een of andere manier altijd mee weg. Het komt door mijn grote honger naar kennis dat ik inmiddels toch een behoorlijk gevulde boekenkast heb. Ik lees sowieso elke dag voor het slapen gaan. Op dit moment ligt ‘Mamba Mentality’ van Kobe Bryant op mijn nachtkastje en lees ik ‘The Science of Happiness’. Dat laatste gaat over hoe je een gelukkiger leven leidt, wat er achter blijheid zit en hoe je het creëert.” 

In de huid van Michael Phelps 
Zou hij één dag met een beroemdheid mogen ruilen, dan kruipt hij graag in de huid van zwemmer Michael Phelps. “Hij begrijpt zwemmen als geen ander. Ik zou graag weten hoe het voelt om alles bereikt te hebben wat hij bereikt heeft. Dat succes jaag ik zelf ook na. Ik speel wel eens met de gedachte of het het allemaal wel waard is geweest als het me niet lukt om zo succesvol te worden als een Michael. Ik ben benieuwd of er dingen zijn in het leven die hem nog gelukkiger maken dan zijn sportprestaties. Vader zijn bijvoorbeeld. Ik denk dat dat meer euforie geeft dan al het andere wat je in je leven kunt bereiken.”  

Naam: Nyls Korstanje 
Geboortedatum: 5 februari 1999 
Geboorteplaats: Sneek  
Woonplaats: Eindhoven 
Lievelingsgerecht: Japanse ramen 
Op zijn bucketlist: de Kilimanjaro beklimmen