Pieter Braun

Net zoals iedereen begon Braun als jong mannetje met de meerkamp. ‘Toen ik 15/16 jaar was kreeg ik wel echt een goed niveau en kon ik kiezen of ik ging hoogspringen, hordelopen of alles allround doen. Ik ben het allrounden blijven doen en dat heeft echt wel goed uitgepakt. Ik ben iemand die vrij massief is, wat zwaarder en hoogspringen is dan al heel snel uit den boze. Daarnaast mis ik iets wat mobiliteit voor het hordelopen dus het is goed dat ik daar niet voor heb gekozen. Ik zit met de meerkamp precies goed op mijn plek’!

In twee dagen tijd werken de meerkampers maar liefst 10 nummers af. Een inspanning die voor veel mensen niet is in te schatten en niet voor niets het zwaarste nummer van de atletiek wordt genoemd. ‘Wat het zwaar maakt is dat ik 10 keer een warming-up doe en ik mezelf 10 keer op moet laden. Alleen daarvan raak je al uitgeput. Je bent een volledige dag maximaal aan het inspannen en dan mag je aan het einde van de eerste dag ook nog eens 400 meter sprinten. Als je na de eerste dag op staat voelt dat alsof je een marathon hebt gelopen en dan mag je nog een dag... Hoe fit je ook bent, de man met de hamer komt sowieso. Je sluit de meerkamp af met een 1500 meter en dan heb je voor je gevoel al twee marathons gelopen. De ontlading is dan overigens wel extra groot.’

Er liggen hopelijk nog mooie overwinningen voor deze Brabander in het verschiet. Tot nu toe is hij het meest trots op de meerkamp in Götzis van dit jaar waar hij een nieuw pr haalde. Op gelijk hoogte staat overigens wel zijn Europese titel onder 23. Het liefste komen er voor hem medailles bij op mondiaal niveau en het verbreken van het Nederlands record. Tijd heeft hij daar nog genoeg voor want hij gaat zeker door tot de spelen van 2024.

Braun traint op Papendal maar komt wekenlijks nog in Terheijden. ‘Ik ben en blijf een echte Brabander. De sfeer die Brabant heeft zie je op de atletiekbaan; sociaal en vredelievend. Wat bij ons vanzelfsprekend is, staat er buiten Brabant veel meer spanning op.

‘Ik ben en blijf een echte Brabander. De sfeer die Brabant heeft zie je op de atletiekbaan; sociaal en vredelievend.'
Pieter Braun