Ranomi Kromowidjojo
Zwemkoningin en spelletjesfanaat
Regelmatig lezen we dat Chjanoy, de oudere broer van Ranomi Kromowidjojo, de reden was dat ze is gaan zwemmen. Maar Ranomi heeft haar zwemgenen aan niemand minder te danken dan aan haar oma. “Zij paste eens in de week op mij als onze ouders moesten werken. Geweldig vond het, maar ze wilde haar wekelijkse zwemuurtje er niet voor opgeven. En dus nam ze mij als baby gewoon mee, waar ik in het zwembad van hand tot hand ging. Ik denk dat daar de liefde voor het water is ontstaan.”
Toen Ranomi drie jaar was, sprong ze op vakantie al het zwembad in. “Ik had een badpakje aan, dus ik dacht dat ik kon zwemmen. Reden genoeg voor mijn ouders om me direct op zwemles te doen. Tegen de tijd dat ik vier was, had ik mijn A- en B-diploma al op zak. Omdat mijn vader zijn eigen karateschool had, zat ik behalve op zwemmen ook op karate. Maar eigenlijk was mijn allergrootste droom om te gaan paardrijden. Niet Inge de Bruijn, maar Ankie van Grunsven was mijn grote idool.”
Omdat Ranomi’s ouders twee sporten meer dan genoeg vonden, is het paardrijden er nooit van gekomen. “Dat vond ik toen heel stom natuurlijk, maar achteraf ben ik hen dankbaar.” Van alle prijzen die ze in haar carrière heeft gewonnen (en dat zijn er nogal wat!) is Ranomi nog het meest trots op het Olympisch goud van 2012 in Londen. “De Spelen hebben iets magisch. Omdat ze maar eens in de vier jaar plaatsvinden, is het alles of niets!”
Ferry, Sunny en Mushi
Ranomi vertelt dat het als topsporter vaak lastig is om op het moment suprême écht te genieten van de prestaties die je neerzet en de prijzen die je in de wacht sleept. “Je bent vooral bezig met wat er komen gaat. Pas nu ik gestopt ben met zwemmen, kan ik met terugwerkende kracht enorm genieten van wat ik bereikt heb.” Vragen we haar waar ze buiten de sport het meest trots op is, zegt ze meteen: “Op het leven dat ik nu leid.” Dat leven leidt ze samen met zwemmer Ferry Weertman met wie ze sinds 2022 gelukkig getrouwd is. En met Maine Coon katten, Sunny en Mushi. “Eigenlijk heb ik ze vernoemd naar de Chinese warrior Sun Tzu en de Japanse samurai Musashi. Maar Sunny en Mushi spreek je net wat makkelijker uit. Ik had ze al voordat ik een relatie kreeg met Ferry, dus die kreeg er naast mij nog gratis twee katten bij. Ik was overigens niet per se op zoek naar een zwemmer. Maar ik kwam niet in de kroeg en ontmoette dus niet snel iemand buiten de zwemwereld. Bovendien is het gewoon heel fijn als je iemand hebt die begrijpt hoe belangrijk de sport voor je is. Toen we allebei nog zwommen keken we ’s avonds vaak een serie samen, de ideale manier om bij te komen van een zware training.”
Geen ruzie RISKeren
Tegenwoordig ziet het leven van het stel er anders uit. In plaats van de ‘geijkte’ pasta rode saus, experimenteren ze vaker met eten. “Laatst hebben we zelf bao buns gemaakt. En een goede pannenkoek met spek en kaas of appel gaat er altijd in. Ze herinneren me aan mijn oma, mijn grote voorbeeld en vriendin.” Komen er vrienden langs, dan wordt vaak de spelletjeskast opengetrokken. “Perudo, Hitster, Clever, Game of Thrones, Everdell… We hebben héél veel spellen in huis. Alleen RISK spelen we voorlopig niet meer. Dat eindigt altijd in ruzie, haha.”
Van water naar wijsheid
Hoewel ze nooit het plan had om na haar carrière in de zwemwereld te blijven hangen, is dat toch gebeurd. “Ik heb nooit de ambitie gehad om zwemcoach te worden en naast de badrand te staan. In plaats daarvan begeleid ik jonge sporters nu op mentaal vlak. Ik leer ze om te gaan met druk en tegenslagen en laat ze alvast voorzichtig nadenken over wat ze willen ná hun carrière. De sport heeft me daarnaast geleerd keuzes te maken en voor mezelf op te komen. Te doen waar ik achtersta, waar ik blij van word.” En dat wil de UNICEF-ambassadrice jonge sporters en kinderen in het algemeen ook meegeven. “Durf groot te dromen. Je kunt veel meer dan je denkt. Misschien val je tien keer, maar een elfde keer gaat het lukken.” Het voelt goed voor Ranomi om iets terug te kunnen doen voor de zwemsport, om het voor de volgende generatie nóg iets beter te maken. “Daarom organiseer ik ook elk jaar met veel plezier de Ranomi Cup, een zwemwedstrijd voor kinderen waarmee we geld ophalen dat UNICEF gebruikt om de kansen van kinderen over de hele wereld te verbeteren.”
Mindgames, count me in
En dan nog haar finaleplaats in Wie is de Mol in 2023. Hoe was dat? “Wie is de Mol is fantástisch! De uitnodiging kwam op een perfect moment, toen ik net was gestopt met zwemmen. Natuurlijk zei ik meteen ja. Ik ben fan van het programma, ik hou van spelletjes, van mindgames… En dat alles op een waanzinnige locatie. Als ik terugkijk op mijn avontuur in Zuid-Afrika, was het meest bijzondere dat wat niet op tv is uitgezonden. Je bent drie weken op pad met vreemden, het grootste deel van de dag zonder telefoon. Dat levert de mooiste gesprekken op. Ik ging compleet uit mijn comfort zone en deed opdrachten die ik van tevoren nooit voor mogelijk had gehouden. Ik had het voor geen goud willen missen.”
Paspoort:
Volledige naam: Ranomi Kromowidjojo
Geboortedatum: 28 augustus 1990
Geboorteplaats: Sauwerd
Lievelingsgerecht: Pannenkoeken
Favoriete vakantiebestemming: Italië
Is niet goed in: Balsporten