Roy Meyer
Krachtpatser en verhalenverteller
In de schijnwerpers van de judoarena staat Roy Meyer bekend om zijn ongeëvenaarde kracht en vastberadenheid. Maar een andere kracht van The Small Giant is de zelfkennis die hij de afgelopen jaren heeft opgedaan. Een heftige jeugd blijkt daarvan de oorzaak. En omdat we nooit te oud zijn om te leren, deelt Roy belangrijke levenslessen (en onthult hij ook nog een paar onverwachte hobby’s...)
Opgroeiende in een moeilijk gezin, wordt Roy geconfronteerd met veel ruzies. Ook in zijn sociale contacten zijn botsingen aan de orde van de dag. Op zijn 10e volgt een uithuisplaatsing. Hij verhuist naar meerdere jeugdinternaten en bij gebrek aan de juiste plek zelfs naar de jeugdgevangenis. Maar in plaats van te bezwijken onder deze uitdagingen, ontwikkelt Roy enorme vechtlust. Hij stelt zichzelf een doel: ontsnappen aan de ellende en streven naar voldoening. Het wordt de grootste wedstrijd die hij ooit heeft gewonnen.
In 2008 neemt hij zich voor om écht iets te maken van zijn leven. Hij kiest ervoor om zijn moeilijke jeugd achter zich te laten, hervindt zijn passie voor judo en traint zich suf. Vóór zijn uithuisplaatsing was de sport al een belangrijke uitlaatklep. Hij kon op die momenten zijn kracht laten zien zonder dat het uit de hand loopt. Als hij weer een ‘doorstart' maakt, wil hij ook hij mentaal sterker worden. Hij verslindt boeken, praat met sportpsychologen en kijkt video’s over mindset. Roy: “Voor mij is het belangrijk om positieve gedachten te stimuleren. Meditatie en het trainen van de geest heeft me daar goed bij geholpen. Als je je richt op het goede, verandert niet alleen je kijk op de wereld, maar ook hoe je met anderen omgaat. En zij vervolgens met jou. Door mezelf altijd te focussen op het positieve, kan ik nu zelfs in de grootste teleurstellingen iets moois zien.”
Roy’s missie
Het succes op de judomat brengt Roy naar de hoogste niveaus van de sport, waar hij deelnam aan Europese kampioenschappen, wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen. Als letterlijk en figuurlijk zwaargewicht op het hoogste niveau heeft de judoka te maken met druk en verwachtingen. Toch is het volgens Roy allemaal niet zo ingewikkeld. En ook daar heeft het lezen en leren hem wijzer gemaakt. “Het is eigenlijk heel eenvoudig, maar wij als mensen maken het onszelf vaak te moeilijk. Ik heb geleerd om mezelf te kalmeren en gefocust te blijven, zelfs op de meest stressvolle momenten. Ik probeer mijn gedachten te richten op positieve informatie en het allemaal niet té serieus te maken. Er zijn mensen die strijden om leven en dood, wij strijden om iets wat leuk is! Je moet het een beetje in perspectief kunnen zien en gebruik maken van helpende gedachten.” Dit en meer ervaringen deelt hij met anderen, het liefst met jongeren. Zo is hij betrokken bij Project Comeback. Hierin worden Nederlandse topsporters ingezet op scholen om jongeren te helpen met mentale problemen. Hij deelt daar zijn verhaal en zijn lessen, niet om te imponeren, maar om anderen aan te moedigen hun eigen innerlijke kracht te vinden. Uit ervaring weet hij wat het kan opleveren: positiviteit, een fijner leven. Het is zijn missie om het verschil te kunnen maken in het leven van jongeren. Juist omdat hij weet hoe hard je advies en inspiratie nodig kunt hebben.
Bijzondere hobby’s
Roy is veel meer dan alleen een krachtpatser en inspirator; hij is een vader, een echtgenoot, en er is zelfs nog tijd voor ontspanning of hobby’s! “Ik heb denk ik wel een aantal hobby’s die mensen niet bij me verwachten. Als ik alle tijd van de wereld had, dan zou ik vaker met mijn metaaldetector op pad gaan. Verder houd ik erg van poëzie en van gedichten schrijven. Maar ik kan ook genieten van boogschieten, messenwerpen en luchtbuks schieten. En is het nemen van ijsbaden een hobby? Ik ben erg van de Wim Hof methode en voel me daar goed bij dus ik zit elke dag rustig in een bad van 4 graden.”
Roy’s grootste passie blijkt koken. “In de jaren dat ik wel thuis woonde, riep mijn moeder me regelmatig de keuken in als ze aan het koken was. Dan mocht ik even proeven. En dan was ik natuurlijk gemotiveerd om te blijven plakken. Van jongs af aan ben ik gewend om lekker te eten, uit verschillende keukens.” Specialiteiten heeft Roy zelf ook, met name recepten uit de Antilliaans en Surinaams-Hindoestaanse keuken. “Mijn eigen klassiekers? Ik maak graag een stoofpotje van geitenvlees met onder meer gebakken banaan. Heerlijk. En mijn roti op Hindoestaanse wijze is ook goed.”
Naam: Roy Meyer
Woonplaats: Breda
Geboortedatum: 4 juni 1991
Hekel aan: mijn eigen ongeduld
Must see: The Celestine Prophecy en de documentaire Fork Over Knives