Alles komt samen tijdens spetterende Eindhoven Qualification Meet

Het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion vormde van 11 tot en met 14 april het decor van de Eindhoven Qualification Meet (EQM) 2024. BrabantSport maakt dankzij haar steun aan de EQM zowel sportieve, economische als maatschappelijke impact in de regio.

Sportief succes

Vanuit ons TeamNL centrum ondersteunt BrabantSport sinds jaar en dag het zwemprogramma van de KNZB. Volgens Eindhovense zwemcoaches Patrick Pearson en Geert Janssen is de steun van BrabantSport onmisbaar: “Zonder BrabantSport zou het topzwemmen in Eindhoven geen bestaansrecht hebben.” Het trainersduo vertelt meer over het olympisch traject, hun samenwerking én de rol van BrabantSport. De EQM is niet zomaar een zwemevent. De gehele Nederlandse top en vele buitenlandse zwemmers stonden in Eindhoven aan de start, waaronder onze eigen toppers, zoals: Marrit Steenbergen, Nyls Korstanje, Stan Pijnenburg, Maaike de Waard, Kim Busch, Imani de Jong, Sam van Nunen en Janna van Kooten.

Bovendien werd er afgelopen weekend gezwommen voor de laatste kans op een ticket voor de Olympische Spelen. Het werd een ongelofelijk succes; alle acht zwemmers hebben zich weten te kwalificeren voor Parijs! Sam van Nunen zwom overtuigend een persoonlijk record en daarmee een plek in de estafette, Marrit Steenbergen vestigde een Nederlands record op de 200 meter wisselslag en onze collega Stan Pijnenburg, die exact een jaar geleden aan de kant stond met een longembolie, werd de snelste Nederlander op de 100 vrij, waarmee hij een plekje in het estafetteteam heeft bemachtigd. Dit betekent dat onze TeamNL experts zich mogen opmaken voor een drukke sportzomer.

2 WH3167 Marrit Steenbergen in extase na het zwemmen van Nederlands record

Zweminnovaties trekken wereldwijde belangstelling

Het succes van onze topzwemmers komt niet uit de lucht vallen. BrabantSport investeert vanuit de eigen innovatieagenda al een aantal jaren in vooruitstrevende zweminnovaties van InnoSportLab de Tongelreep. Innovaties die zo vernieuwend zijn dat zwemploegen uit België, Tsjechië, Colombia, Israël, Brazilië en Slowakije deze in aanloop naar de EQM kwamen bewonderen. De buitenlandse ploegen kregen uitleg over het lab, bekeken verschillende demonstraties en kregen informatie over de diensten die het lab biedt aan buitenlandse ploegen. Deze wereldwijde belangstelling is hét bewijs dat Eindhoven tot de allerbeste zwemsteden ter wereld behoort.

012 Buitenlandse ploegen bezoeken InnoSportLab de Tongelreep

Economische impact op de regio

Met de verbouwing van Zwemcentrum de Tongelreep en het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion is Eindhoven hard op weg om dé zwemstad van de wereld te worden. BrabantSport maakt ieder jaar de EQM mede mogelijk. De ondersteuning aan het zwempektakel heeft een goede reden, want de economische impact op Eindhoven en omliggende gemeenten is groot. Denk aan inkomsten uit tickets, merchandise, eten & drinken, business, hospitality en (hotel)overnachtingen. Bovendien is de EQM een mooi platform om onze aanvoerders samen te brengen, waardoor het Brabantse bedrijfsleven de mogelijkheid krijgt om op een sportieve en laagdrempelige manier te netwerken en verbindingen te maken. Met een uitgebreid programma op de donderdagavond boden wij onze businessclub een onvergetelijke avond. Naast een plekje op de tribunes organiseerden we een talkshow met topzwemster Marrit Steenbergen, drievoudig Olympisch kampioene Ramomi Kromowidjojo en het 17-jarige talent Steijn Louter, waarmee we op unieke wijze het Brabantse bedrijfsleven meenamen in de wereld van topsport.

2 WH9650 Marrit Steenbergen, Steijn Louter en Ranomi Kromowidjojo schuiven aan voor talkshow in ons TeamNL centrum

SwimFUN brengt zwemplezier naar de oppervlakte

Naast de atleten (op het podium) stond ook het BrabantSport Fonds-project SwimFUN in de schijnwerpers. Dit toegankelijke en veelzijdige zwemprogramma houdt kinderen na de zwemles vast én enthousiasmeert hen voor deelname aan zwemsporten en zwemmen in het algemeen. Dankzij de verdere uitrol in meerdere gemeenten heeft SwimFUN impact in de hele regio, daarnaast heeft het een lange looptijd en was de EQM 2024 een belangrijke katalysator voor het programma. Op de laatste dag van het zwemevent werd namelijk voor de deelnemers van SwimFUN en andere belangstellenden de Kids Experience georganiseerd. Met clinics, een lunch, een Fanzone, mooie tribuneplekken voor de finales en een persconferentie met een bekende zwemmer kwamen top- en breedtesport op inspirerende wijze samen.

Een prachtig evenement dat bijdraagt aan een #brabantsterkerdoorsport. Op naar De Olympische Spelen!

Whats App Image 2024 04 15 at 10 45 07 De jonge jeugd maakt waterpret tijdens Kids Experience