BrabantSport Zorgtour langs zorginstellingen en ziekenhuizen

Vandaag is de BrabantSport Zorgtour gestart. Tijdens deze tour brengen Brabantse topsporters een bezoek aan een aantal Brabantse zorginstellingen en ziekenhuizen. Hierbij wordt per locatie bekeken waar behoefte aan is. Olympisch para-atlete Sanne Voets, ambassadrice van Team BrabantSport, verzorgde de aftrap bij een aantal aanleun- en seniorenwoningen en zorginstellingen in Oss, Heesch en Uden. Daar gaf ze samen met beweegcoaches van Uniek Sporten Brabant beweeglessen. Doel van de tour is iedereen te inspireren om ook nu vanuit hun woning te blijven bewegen. En dat lukte! De bewoners deden actief mee vanaf hun balkon of vanachter het voorraam.

Bewegen juist nu belangrijk
Heel Nederland blijft thuis. En ouderen en mensen met een beperking of chronische aandoening worden al helemaal verzocht zo min mogelijk de deur uit te gaan. En toch is het voor hen juist nu extra belangrijk om voldoende te bewegen. Sporten houdt je namelijk gezond, fit en vrolijk. Sanne Voets: “Mijn sportwedstrijden voor de komende tijd zijn helaas afgelast. Maar ik weet zelf hoe belangrijk het is om juist nu ook in beweging te blijven en wil daarom ook andere mensen inspireren om thuis voldoende te bewegen.”

Enthousiaste reacties
Het enthousiasme van de bewoners van de diverse zorginstellingen was groot en ze bewogen fanatiek mee. [Eventueel korte quote bewoner of zorgpersoneel: “Het was zo leuk, breekt de dag…”]

Na afloop kregen de deelnemers een kaart met een beweegbingo in de brievenbus met leuke, laagdrempelige oefeningen die ze zelf ook de komende tijd binnen kunnen doen. Beweegcoach [Naam] van Uniek Sporten Noordoost-Brabant: “Juist nu we minder de deur uit kunnen, is het super belangrijk om thuis wel in beweging te blijven. Zo zorg je dat je je conditie op peil houdt en je weerstand verhoogt. Daarnaast maak je door te bewegen ook geluksstofjes aan en die kunnen we nu allemaal wel wat extra gebruiken.”

Steuntje in de rug
De actie is niet alleen bedoeld om de bewoners in beweging te houden, maar zeker ook om zorgpersoneel te steunen. Michel Reinders, directeur BrabantSport: “Het is een verwarrende tijd. Het Coronavirus heeft het leven van de hele samenleving op zijn kop gezet. Zo kunnen mensen in zorginstellingen bijvoorbeeld geen bezoek ontvangen. BrabantSport wil in deze tijd van crisis echter niet te veel kijken naar wat er niet kan, maar juist naar wat we samen wel kunnen bereiken. Daarom dit initiatief, waarmee we aandacht bestedeen aan zorgpersoneel en kwetsbare groepen. Mooi dat we sport zo kunnen inzetten om op sociaal-maatschappelijk gebied ons steentje bij te dragen tijdens deze Coronacrisis.”

Brabant sterker door sport
BrabantSport en Uniek Sporten Brabant (onderdeel van BrabantSport) zetten zich in voor een inclusief en vitaal Brabant: samen sterker door sport. Vanwege het grote belang van sport, juist nu, organiseren ze deze actie samen met een aantal lokale uitvoeringsorganisaties, zoals ONS Welzijn, Guus Beweegt je en het Sport Expertise Centrum Oss. Sport kan in deze tijd namelijk echt het verschil maken, zowel mentaal als fysiek. Voor vragen over (thuis) bewegen of voor beweegadvies nu of na de coronacrisis, kunnen mensen met een beperking of chronische aandoening terecht bij de beweegcoaches van Uniek Sporten Brabant. Zij bieden mensen uit de doelgroep het hele jaar door gratis hulp bij het vinden van een passende sport- of beweegvorm. Op de website www.unieksportenbrabant.nl staan de contactgegevens van alle beweegcoaches. Ook staan daar allerlei tips en initiatieven voor thuis bewegen.