Investeringen TeamNL centrum van BrabantSport werpen vruchten af tijdens WK veldrijden in Hoogerheide

Afgelopen weekend vonden de wereldkampioenschappen veldrijden voor de derde keer plaats in het Brabantse Hoogerheide. Uitzinnige fans zagen hoe Fem van Empel (20) en Mathieu van der Poel (28) namens Nederland de hoogste trede van het podium betraden om de regenboogtruien aan te mogen trekken nadat zij de koers bij de elite categorieën wonnen. Shirin van Anrooij (21) reed op superieure wijze naar de winst bij beloften categorie voor dames. Op vrijdag veroverde Nederland al de titel tijdens het nieuwe onderdeel ‘team relay’, waar drie renners en drie rensters uit verschillende categorieën in actie kwamen.

BrabantSport was als organisatie op meerdere fronten actief tijdens dit internationale topsportevenement. Zo werd door BrabantSport op sportief, maatschappelijk en economisch niveau impact gemaakt. Op vrijdag vond er, met ondersteuning van het BrabantSport Fonds, een side evenement voor kinderen plaats om meer kinderen op de fiets te krijgen. Tijdens de laatste dag van het evenement nodigde BrabantSport haar bedrijvennetwerk, ook wel Aanvoerders van Ambitie genoemd, uit om de verbindende rol tussen het bedrijfsleven en de topsport te kunnen leggen. Maar de sportieve impact die het Team NL centrum van BrabantSport tijdens dit WK wist te realiseren mag zeker niet onderbelicht blijven.

Jarenlange investering
Zo investeert het TeamNL centrum van BrabantSport al jarenlang in het veldritprogramma van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU). Dat betekent dat een substantieel deel van het budget tot stand komt dankzij financiering vanuit BrabantSport. Door die investeringen kan bondcoach Gerben de Knegt door heel Nederland extra trainers inzetten om renners vanaf de juniorencategorie op te leiden volgens de topsportinfrastructuur. Dat zijn trainers die worden geselecteerd en opgeleid volgens de visie van de bondscoach en de KNWU. De jarenlange investeringen die BrabantSport naast de investeringen van de Nederlandse Loterij doet in het kader van het veldrijden beginnen, nu de vruchten af te werpen. “Zonder funding van BrabantSport kunnen we niet blijven werken aan de basis van het nationale veldrijden op het hoogste niveau. Fem van Empel, en andere (Brabantse) renners en rensters zijn daar bijvoorbeeld het levende bewijs van”, aldus Gerben de Knegt.

Fem van Empel bewijs van succesvolle strategie
Vorig jaar stond ze nog op het voetbalveld bij het Brabantse RKSV Nuenen maar na het behalen van een zeer bijzondere prestatie bij het NK mountainbiken in de juniorencategorie, waar ze zonder training aan deelnam, begon de liefde voor de fiets nog verder te groeien. Vanaf het begin dat Fem van Empel haar focus op het veldrijden heeft gelegd wordt ze professioneel begeleid door Gerben de Knegt en zijn team. Een belangrijke factor van het Nederlands succes is de uitbreiding van de trainingsstaf. Gerben de Knegt: “De financiering die wij van

BrabantSport en de KNWU ontvangen zorgt ervoor dat wij met onze trainers wielertalenten kunnen scouten en opleiden. Op die manier creëren we de mogelijkheid om talenten zoals Fem van Empel en Puck Pieterse te ontdekken en wekelijks intensief te begeleiden in aanloop naar belangrijke wedstrijden.” Vooral het succes bij de elite vrouwen toont aan dat extra professionele begeleiding haar vruchten afwerpt. Zo kleurde het volledige podium oranje en behaalden vier andere rensters een klassering bij de eerste tien. Een mooi voorbeeld van de missie die wij dagelijks najagen: Brabant sterker door sport!