Nieuwe dressuurkür Sanne Voets moet leiden van Brabant naar goud

Top para dressuuramazone en Team BrabantSporter Sanne Voets maakt haar opwachting op The Dutch Masters - Indoor Brabant. Op donderdag 12 maart gaat haar splinternieuwe kür op muziek met met Demantur RS2 N.O.P. in première als startsignaal voor onze campagne Van Brabant naar Goud. Het is de kür waarop ze mikt op een nieuwe gouden medaille op de Spelen in Tokyo. Voor de muziek werkte de Brabantse amazone samen met Joost Peters (Hoge Mierde) én de Nederlandse band HAEVN (Den Bosch/Amsterdam).

“Ik vind het zo gaaf om eindelijk te kunnen vertellen!” lacht Sanne (33). Anderhalf jaar geleden werden de eerste stappen op weg naar deze samenwerking al gezet. “Ik luisterde naar de muziek van HAEVN en werd meteen geraakt. Een gevoel dat niet meer wegging. Daar wilde ik iets mee doen, en dus overlegde ik met Joost. Die zei: “alles kan”. Ik trok de stoute schoenen aan en legde contact met de band.”

Van Brabant naar goud

Sanne is in de wolken met haar nieuwe kür. “Het is zo bijzonder geworden. Toen ik het voor het eerst hoorde, kreeg ik er tranen van in mijn ogen, zo mooi. De muziek, de teksten, het gevoel wat je ervan krijgt: dit is ons echt op het lijf, op het leven geschreven. Het vertelt echt ons verhaal. En nu mogen we dat aan het grote publiek vertellen! Een mooier decor voor de première dan Indoor Brabant had ik me niet kunnen wensen. Ik ben Brabantse in hart en nieren en voel me hier thuis. Met deze kürpremière trap ik de BrabantSport-campagne Van Brabant naar Goud af, die in het teken staat van evenementen en sporters op weg naar de Spelen in Tokyo. Het doel? Brabant nog sterker maken door sport. Ik mag daar ambassadeur van zijn en Indoor Brabant is één van de topsportevenementen die ondersteund wordt door BrabantSport. Als klein meisje kwam ik er kijken naar mijn helden van toen, later mocht ik er zelf rijden en nu gaan we er dus onze kür presenteren. Alles komt nu samen!”

Het verhaal achter de kür

Kürproducent Joost Peters: “Normaal probeer ik een paard met de muziek wat extra glans te geven, extra energie. Maar Sanne’s paard heeft dat niet nodig. Technisch is de combinatie sterk, maar ze blinken vooral uit door de eenheid die ruiter en paard vormen. Met deze muziek wilde ik die connectie onderstrepen, inspelen op de emotie. Het is echte luistermuziek, waar je stil van wordt. Ik maak al twintig jaar küren, maar deze insteek was wel uniek.”

Marijn van HEAVN voegt toe: “Ervaring met dressuur hadden we niet. Wij weten eigenlijk niets van paarden. “Maar Sanne kwam naar ons toe na afloop van een optreden en legde haar vraag aan ons voor. We waren heel benieuwd hoe dat zou gaan en hoe het eruit zou zien, onze muziek bij een dansend paard. We hebben een afspraak gemaakt en zo is het balletje gaan rollen. De muziek past perfect bij het paard en alle oefeningen, maar het gaat verder dan dat. We wilden er ook echt het verhaal van Sanne mee overbrengen. Het is een verhaal dat gaat over het volgen van je hart, je eigen weg gaan en vertrouwen in jezelf en elkaar. Daar zit een belangrijke overeenkomst met onze muziek.”

Op naar wederom goud in 2020

Sanne’s erelijst is indrukwekkend. Op de Paralympische Spelen van Rio in 2016 won ze historisch goud en in 2018 was ze de eerste Nederlandse die de maximale score van drie titels op de Wereldruiterspelen in Amerika won. Afgelopen zomer voegde ze daar driemaal goud op het EK aan toe. Ze zijn ’s wereld meest succesvolle combinatie van dit moment. Nu heeft onze Sanne haar zinnen gezet op nog meer goud, en wel in Tokyo. “De beste worden is één, maar de beste blijven: dat is de ultieme uitdaging!”