Paralympisch rolstoeltennisser Maikel Scheffers van Brabant naar Goud

Het worden zijn vierde Paralympische Spelen. Na Peking (2008), Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016) staat hij deze zomer in Tokyo; rolstoeltennisser Maikel Scheffers. De Bosschenaar keek enorm uit naar de Spelen afgelopen jaar, maar is er nu wederom klaar voor. Klaar om op zijn 38e zijn tweede paralympische medaille in de wacht te slepen tijdens de 16e editie van de Paralympics die van 24 augustus tot en met 5 september plaatsvinden. Na brons in 2008 in Peking gaat Maikel nu in Tokyo voor goud!

Maikel is al ruim 28 jaar actief in het rolstoeltennis. Hij werd geboren met een open ruggetje, maar dat weerhield hem er niet van te gaan sporten. Allesbehalve zelfs! Hij begon op jonge leeftijd met tennissen met vriendjes op straat en werd later lid bij TV Thadia in Sint-Michielsgestel. Onlangs plaatste hij zich voor zijn vierde Parampische Spelen. Dat de Spelen een jaar uitgesteld werden, was voor Maikel uiteraard een grote teleurstelling. Dat is voor sporters natuurlijk hét toernooi waar je naartoe werkt. Maar nu, één jaar later, staat de zevenvoudige Grand Slam winnaar te popelen af te reizen naar Japan.

TOCH WEER EEN KIPPENVELMOMENT
De voorbereiding naar Tokyo verliep voor Maikel dankzij corona alles behalve vlekkeloos. ‘Het was rommelig. De ene periode stonden er veel toernooien op de kalender. De periode daarna vielen er toernooien af. Ik heb zelf het programma zo goed mogelijk in proberen te vullen. Uiteindelijk ben ik alsnog redelijk tevreden gezien alle struggles.’ En dus gaat hij goed voorbereid op weg naar Japan. Toen hij hoorde dat hij mocht gaan, zorgde dat nieuws toch wel even voor kippenvel bij de Bosschenaar. ‘Het is gewoon een mijlpaal. Mijn 4e Spelen. Ik wist dat we in de dubbel als derde geplaatst koppel veilig stonden. En toch is het altijd even afwachten totdat je daadwerkelijk die bevestiging krijgt. Want, ieder land heeft zijn eigen eisen. In Nederland zijn die eisen hoog. In de single moet je in de Nederlandse top 12 en in de dubbel moet je zelfs bij de beste acht koppels van de wereld horen. Dus ik ben enorm trots dat ik op 18 augustus, samen met het hele team, naar Tokyo vlieg om zowel in het enkelspel als in het dubbelspel met mijn partner Tom Egberink uit te mogen komen!’

OP NAAR EEN MEDAILLE
De Spelen zijn speciaal. Je bent er jaren voor in voorbereiding. Dat brengt een ander soort spanning met zich mee voor Maikel. ‘Je wilt jezelf belonen, je wilt het team belonen voor al die uren voorbereiding, voor al dat harde werk.

Gelukkig hebben we in Japan nog voldoende tijd om te acclimatiseren en te wennen aan de omgeving en de sfeer. In het enkelspel wordt het lastig. Iedereen is voor mij een grote concurrent. In het enkelspel heb je een hele brede top. Toch kan ik daar voor een verrassing zorgen. Mijn pijlen zijn echter gericht op het dubbelspel. Tom en ik maken een goede kans als 3e koppel van de wereld. Dat moet je dan natuurlijk nog wel waarmaken, want ook de Japanners, Engelsen, Fransen en Belgen zijn in goede vorm. En dan heb je nog outsiders zoals de Argentijnen en de Spanjaarden, dus wij zullen in bloedvorm moeten verkeren en voor die medaille moeten gaan. Dat zijn we aan onszelf verplicht. Pas dan zijn de Spelen ook daadwerkelijk geslaagd voor mij.’

BRABANDER IN HART EN NIEREN
Als vrienden hem zouden moeten omschrijven in vijf woorden, dan zou volgens Maikel dit rijtje tevoorschijn komen: passievol, genieter, doorzetter, empathisch en vooral een rasechte Brabander. Brabant is belangrijk voor hem. Om die reden is hij ook trotse ambassadeur van Team BrabantSport. ‘Iedereen verdient een kans om te sporten. Iedereen moet kunnen sporten. Als ik daar een steentje aan bij kan dragen door mede Brabanders op mijn manier te motiveren en te stimuleren, dan doe ik dat heel graag. Zo ben ik zelf ook begonnen, omdat anderen mij inspireerden.’ Maikel is een sportman in hart en nieren. Een sportman met nog heel veel dromen en hij denkt nog lang niet aan stoppen. Hij heeft nog zoveel plezier in het spelletje. Voor nu ligt de volle focus op Tokyo, al het andere leidt alleen maar af. Al gaat hij echt wel kijken als andere Nederlandse sporters in actie komen in Tokyo indien hij de kans krijgt. Om daarna weer terug te keren naar huis. Want dat is Brabant voor hem…Thuis.