Ruim 50 Brabantse talenten starten met uniek talentenprogramma

Het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO Zuid) en zes sportbonden starten een uniek talentenprogramma, genaamd Saltotoppers. Vandaag was de officiële kick-off. Ruim 50 Brabantse kinderen in de leeftijd van 6 tot 13 jaar deden mee aan de fysieke testdag onder leiding van een Team NL expert. Doel van dit programma: het opsporen van acrobatisch en gymnastisch topsporttalent.

Ruben, één van de deelnemers: 'Ik wil heel graag beter worden in free running. Super gaaf dat ik daarom hier aan mee mag doen. De test waarbij je aan de stok moest hangen én tegelijkertijd je benen omhoog moest doen vond ik wel het moeilijkste om te doen.

Nathalie Jeras, strength & conditioning coach begeleidde de fysieke testen: 'Door kinderen ook daadwerkelijk specifieke oefeningen te laten doen kunnen we zien (én meten) waar eventueel talent zit. Zeker bij gymnastische sporten is het belangrijk om dat op jonge leeftijd te ontdekken. Plezier blijft op deze leeftijd uiteraard het belangrijkste. Het is zo mooi om te zien dat er op deze jonge leeftijd al zoveel passie voor rollen, springen en het maken van salto's te zien is.'

Programma
De 50 deelnemers krijgen zes verschillende clinics aangeboden. Aan de hand van de resultaten wordt er per individu gekeken naar het mogelijke vervolgtraject binnen een vereniging of regionaal trainingscentrum. Daarnaast mogen de talenten die gescout worden voor een regionaal talentencentrum gedurende een jaar nog 3 tot 4 workshops van TeamNL experts bijwonen op het gebied van voeding, fysiek en topsport leefstijl coaching.

Het programma is gericht op de gymnastische sporten: Freerunnen, BMX Freestyle, Schoonspringen, Trampolinespringen, Turnen en Kunstrijden.

CTO ZUID
CTO Zuid in Eindhoven is dé plek waar Brabantse topsporters zich ontwikkelen en waar jonge talenten via speciale instroomprogramma's in Brabant op hoog niveau worden begeleid. Nienke Nijenhuis, manager van CTO Zuid: 'Vanuit het CTO ondersteunen we talenten die via de bond en regionale programma's bij ons terecht zijn gekomen. We willen echter eerder in aanraking komen met jonge topsporttalenten. Door op jonge leeftijd testen te doen, kun je kijken waar een kind vanuit de basis talent voor heeft. En wie weet kunnen we zelfs al talentvolle kinderen identificeren die in kunnen stromen in een van onze regionale instroomprogramma's. Mooi om het enthousiasme te zien. De inschrijvingsperiode hebben we vanwege het aantal aanmeldingen zelfs vroegtijdig moeten sluiten. Ik kijk ernaar uit om de kids uit het programma de komende weken in actie te zien.'

Partners
SaltoToppers is een samenwerking tussen CTO Zuid (onderdeel van BrabantSport), de KNWU, KNGU, KNZB, KNSB, Urban Sports Performance Centre en InnoSportLab 's-Hertogenbosch.