Stan Pijnenburg de nieuwe sterkhouder binnen de zwemtop

Met het afscheid van sporters waarbij de voornaam al genoeg zegt (Ranomi, Femke en Ferry) staan de nieuwe toppers al op de blokken. Het TeamNL Centrum van BrabantSport speelt hier een belangrijke rol. Samen met de KNZB en in opdracht van NOC*NSF ondersteunt het TeamNL centrum het topsport- en opleidingsprogramma. Eindhoven is het epicentrum van de zwemsport in Nederland. In diezelfde plaats, vlak bij het beste zwembad van Nederland, woont Stan Pijnenburg. Tot voor kort in een woning die hij huurde via het TeamNL centrum van BrabantSport, sinds enige tijd in een woning aan de overkant van de straat. “De woningcorporatie wilde onze voormalige woning terug. Via een buurman hebben mijn vriendin en ik nu dit nieuwe thuisfront. Het ligt nog steeds op maar vijf minuutjes fietsen van het zwembad.”

Patrick Pearson
Stan is zoals veel andere zwemmers gestart in het water vlakbij huis om gewoon diploma’s te halen. “Geboren in Haaren, ja precies, de Tuin van Brabant, zwommen we in Oisterwijk. Mijn moeder vertelt nog steeds het verhaal dat ik bij de zwemles niet zozeer aandacht had voor de opdracht. Wel wilde ik altijd als eerste aan de overkant zijn. Haha, ja dat zat er al vroeg in”, lacht de zich zelf ‘Haarenaar’ noemende zwemtopper. De inspiratie om hard te gaan zwemmen kwam in 2004 na het juichen om de olympische winst van Pieter van den Hoogenband. “Het was in Oisterwijk bij OZC’57 dat ik in contact kwam met een coach van PSV. Zij waren een tijdje op een lager level actief en zo kwamen onze clubs elkaar tegen in de competitie. De Eindhovense coach vroeg of ik (toch al zeven jaar…) bij hen wilde komen trainen. Dat deed ik en bij PSV doorliep ik alle jeugdcategorieën . De resultaten kwamen snel. Op mijn tiende werd ik al tweede op de NK. Vijf jaar later kwam ik mijn huidige trainer Patrick Pearson tegen. Hij was betrokken bij het Regionaal Trainingscentrum. Hij vroeg me letterlijk ‘Stan kom er eens bij’ en daar zat ik als jonkie van vijftien tussen de toppers.”

Femke en ‘Kromo’
Tussen de toppers hield Stan zich goed staande. “Het was goed om veel zaken gewoon af te kijken, maar het was ook heel tof om veel met hen te praten. Met Femke Heemskerk en ‘Kromo’ heb ik veel gepraat. Zij waren makkelijke praters en dat maakte de sfeer in de groep heel prettig. Nu ben ik zo’n beetje de oudste en voel ik me verantwoordelijk om deze lijn door te zetten. Ik zie veel dingen terug bij de jonge jongens die net als ik de kat uit de boom kijken. Nu neem ik hen op sleeptouw. De laatste zes maanden kwam dit er niet echt van. Ik had heel veel internationale wedstrijden en was veel van huis. Binnenkort nodig ik de hele groep bij ons thuis uit, noem het een sportieve housewarming party.”

‘Met diplomazwemmen wilde ik al de snelste zijn’
Stan Pijnenburg

Landtraining
Stan nam verleden jaar deel aan de Spelen in Tokyo. Het voorlopige hoogtepunt in zijn carrière, maar nog lang geen eindstation. “Op EK’s en WK’s zijn er al medailles veroverd op mijn favoriete sprintnummers vrije slag. Mijn eerste doel is om over dik twee jaar in Parijs op de Spelen een olympische plak te winnen. Ik ben dan 27. Vier jaar later zou ik op mijn 31e ook nog best mee kunnen in Los Angeles, maar eerst maar eens ‘pieken in Parijs’. De spanning om de Spelen te halen is weg. Ik kan nu meer genieten van het zwemmen. Dat moet resultaat gaan opleveren in 2024.” Daar werkt de goedlachse Stan hard naar toe. Een gemiddelde dag zit vol met trainingsuren. Niet alleen in het bad, maar ook de zogenaamde landtrainingen maken hier deel van uit. “Dat zijn telkens halve uurtjes op het droge om flexibiliteit en je core te trainen. Vanaf 7.00 uur (wekker) tot 19.00 uur ben ik actief. Met twee zwemtrainingen van twee uur. Kracht- of landtraining met tussendoor wat eten en niet te vergeten wat studeren. Mijn studie aan de Johan Cruijff Academy is wél te combineren met topsport, een eerdere studie was dit niet.”

Innovaties
Omdat in de zwemsport alle details tellen is Stan blij met de innovaties in het huidige bad. “We werken met 3D beelden door extra camera’s op de bodem. Op die manier kun je ieder detail zien en verbeteren. Nee, over de hele wereld heb ik nergens zulke goede faciliteiten gezien als bij ons in Eindhoven. Dat wordt vanaf 2026 nog mooier als de verbouwing van het zwemstadion gereed is en de KNZB nagenoeg met alle programma’s gaat centraliseren Dan is Eindhoven het Papendal voor iedere zwemmer.” Stan geniet naast het snelle zwemmen duidelijk ook van deze ontwikkelingen. “We zijn een klein landje en om de sport in Nederland verder op te stuwen, moeten we slimmer zijn dan anderen. Mijn doel voor de toekomst, naast die medaille, is dan ook om iets bij te dragen aan het versterken van mijn sport. Een soort nalatenschap. Na mijn actieve carrière zal ik daarom ook op zeker binnen de sport actief blijven. De slogan Brabant sterker door sport betekent voor mij dat iedereen zich maximaal kan ontwikkelen ook buiten de sport. Een hele mooie ambitie waar ik 100% achtersta!”