Van Brabant naar Parijs met BMX Freestyle

De KNWU en het TeamNL centrum van BrabantSport hebben de handen in één geslagen om het BMX Freestyle programma verder te professionaliseren. BMX Freestyle is sinds 2019 een officieel Olympisch programma en heeft ook in Nederland de afgelopen jaren enorme stappen gezet. Om ervoor te zorgen dat er in de toekomst ook Nederlandse atleten deel gaan nemen aan dit onderdeel zijn het TeamNL centrum van BrabantSport en de KNWU een samenwerking aangegaan om deze ambitie verder vorm te geven.

Met de aanstelling van Rick Koekoek als bondscoach en het selecteren van de atleten zijn de eerste stappen naar de Olympische Spelen van 2024 en 2028 gezet. Het nieuwe skatepark Area51 in Eindhoven speelt hierin een belangrijke rol zegt bondscoach Rick Koekoek. “De baan in Area51 is internationaal gezien van zo’n hoog niveau, dat dit de beste plek is om samen te komen en samen te trainen.” Door de inspanningen van het TeamNL centrum kan het team dat bestaat uit pro riders en talenten gezamenlijk trainen in het vernieuwde Area51. Onder leiding van de bondscoach traint het team vier keer per week samen buiten openingstijden en hebben zij naast de trainingen onbeperkt toegang tot Area51.

Ook Jan van Veen, Hoofdcoach KNWU, is blij met de ingeslagen weg. "Ik ben ervan overtuigd dat we met de expertise van Rick als bondscoach en de experts van het TeamNL centrum van BrabantSport het individuele niveau en dat van het gehele programma op weg naar Parijs en Los Angeles een enorme boost gaan geven." Nienke Nijenhuis, directeur Topsport&Innovatie BrabantSport vult aan: “Ik kijk ernaar uit om deze atleten met onze topsportinfrastructuur te ondersteunen. De Freestylers kunnen nog veel leren, maar ik ben ervan overtuigd dat ook wij veel van hen kunnen leren. Ze hebben zich de afgelopen jaren op een hele zelfstandige manier ontwikkelt en doen er als team alles voor om elkaar sterker te maken met als doel straks één persoon naar de spelen. Hoe mooi is het als wij daar aan kunnen bijdragen. Zowel financieel als met onze know how op het gebied van kracht, voeding en prestatiegedrag.

De weg naar Parijs is nog lang. Maar, met deze aanpak hopen we zeker een van de riders terug te zien op de Olympische Spelen. Want Brabant en urban gaan hand in hand.