DSC01337

Talentenprogramma's

Via onze regionale instroomprogramma’s worden talenten in Brabant klaargestoomd voor topsport.

Het TeamNL centrum van BrabantSport ondersteunt een aantal regionale talentenprogramma’s die over de hele provincie Noord-Brabant zijn verspreid. In deze Regionale Trainings Centra (RTC’s) worden toptalenten klaargestoomd voor het grote werk in de volgende sporten: atletiek, badminton, BMX, BMX freestyle, boksen, handbal, handboogschieten, judo, korfbal, kunstrijden, roeien, schaatsen, schoonspringen, triathlon, turnen dames en heren, veldrijden, waterpolo en wielrennen.

Wat is een RTC?
Voor veel talenten is de overstap van een selectieteam bij een club naar een TeamNL centrum groot. Talenten trainen bij een club bijvoorbeeld vier avonden in de week. Op het TeamNL centrum is dit vier keer per dag. Er komt ineens veel meer bij kijken dan alleen maar trainen. Denk aan het intensief volgen van krachttraining, bewust bezig zijn met je voeding en op jezelf wonen.

Om dit gat te verkleinen en om de regionale infrastructuur te versterken, zijn er door NOC*NSF en de sportbonden Regionale Trainings Centra (RTC’s) opgezet op diverse plaatsen in Nederland. Hier trainen de beste talenten in de eigen leeftijdscategorieën. Het doel van de RTC’s is dat deze toptalenten uiteindelijk zullen doorstromen naar de landelijke senioren-topsportprogramma’s van de sportbonden.

Talentontwikkeling en doorlopende leerlijnen
Talentontwikkeling, een veel gebruikte term. Maar wat wordt hier nu mee bedoeld? Het doel is om jonge talenten stap voor stap op te leiden tot topsporter. Zodat ze aansluiting kunnen vinden bij de Europese top. En dan bij de wereldtop. Iedere sportbond heeft hiervoor meerjarenplannen opgesteld, die de opleiding tot topsporter in de betreffende sport beschrijven. Hierin staan de doelen waaraan sporters moeten voldoen per leeftijdscategorie en opleidingsfase. We noemen dit doorlopende leerlijnen.

Team NL 15 klein

Bekijk hier welke opleidingsprogramma's wij ondersteunen

Opleidingprogramma's
Topzwemster Nienke Jonk uit Hoogerheide
“Het TeamNL centrum geeft mij de ultieme gelegenheid om op de sportcampus te wonen; zo hoef ik niet meer elke dag 1,5 uur te reizen naar huis, school of trainingen en kan ik mijn rust optimaal pakken."

Partners